Annons

Auktion i snålblåst

Råkalla vintervindar skrämmer inte den auktionslystne fyndjägaren. Samlingsauktionen i Alstad under lördagen var välbesökt.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2005
Det stora intresset värmde auktionsförrättaren Håkan Ottosson under en annars kylig auktion i Alstad.BILD: TOMAS NYBERG
Det stora intresset värmde auktionsförrättaren Håkan Ottosson under en annars kylig auktion i Alstad.BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

På den asfalterade plattan utanför Lantmännens anläggning står all lantbruksutrustning uppställd. Väl påpälsade människor går runt och tittar om det finns något att bjuda på. De sämre påpälsade tittar mindre och fryser mer och vinden försöker sno kepsen från en av besökarna som dock hinner i kapp sin flyende huvudbonad. De som lyckats parkera på första parkett sitter kvar och håller värmen i bilen.

I utbudet märks allt från spännband och däck till skördetröskor och traktorer. Bland utrustningen går Bo Andersson och Karl-Olof Knutsson och tittar.

Annons

– Det är inte så ofta där är någon riktig guldklimp, säger Karl-Olof Knutsson.

Så drar det i gång. Auktionsförrättaren Håkan Ottosson hoppar upp på flaket på sin bil och efter att han informerat om spelreglerna för dagens auktion återvänder han in i bilens värme för att hålla koll på köpen i sin dator. I stället får Bengt Fridh ta över i kylan. Men han väljer att se det från den ljusa sidan.

– Det kunde varit mycket värre, säger Bengt Fridh.

Från 100-lappen för en trave plastspannar till 122000 kronor för en traktor. Däremellan ska det visa sig att priserna landar på årets samlingsauktion i Alstad. Runt 250 rop inlämnade av 47 olika uppdragsgivare hoppas Håkan Ottosson och Bengt Fridh hinna med på tre timmars tid. En av tröskorna går för 47000 kronor till en tillrest stockholmare som ska forsla skördetröskan vidare till Indien. En auktion i Alstad är ett globalt evenemang.

Det är kallt och blåsigt när auktionen drar i gång och sedan blir det bara värre.

– Vi har haft dåligt väder två år i rad nu. Ändå kommer det förhållandevis mycket folk, säger Håkan Ottosson.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons