Annons

Åttondeklassare tävlade i teknik

Under tisdagen deltog 325 skånska åttondeklasser i tävlingen Teknikåttan. En av dem var klass 8 C på Fågelbäcksskolan i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2005
Morgan Jönsson var en av eleverna i klass 8 C som deltog i tävlingen Teknikåttan. Bild: Claes Nyberg
Morgan Jönsson var en av eleverna i klass 8 C som deltog i tävlingen Teknikåttan. Bild: Claes NybergFoto: 

In i det sista var eleverna i klassen ovetande om tävlingen de skulle vara med i. Det var därför många frågor som ställdes när läraren Marie Larsson informerade.

– Vad kan man vinna för något?, frågade en av eleverna.

Annons

Nyfikenheten var stor och ända tills frågeformuläret delades ut pratades det högt. Men därefter blev det tyst.

Alla koncentrerade sig och tittade ner på papperet. Det krävdes en hel del eftertanke. För frågorna var inte alldeles lätta. "Vad bildas vid fullständig förbränning av polyeten?", löd en av dem.

Under tiden eleverna gjorde provet berättade Marie Larsson att klassen i fråga föredrar teknik framför samhällsorienterade ämnen.

– De är kreativa. Och för att vara på denna tiden av dagen är de väldigt koncentrerade.

Alla i klassen såg fundersamma ut. Några skrev snabbt, andra tänkte länge innan de fyllde i svaren. Alla såg engagerade ut. Eleverna fick inte hjälpa varandra. I stället fick de arbeta tyst för sig själv. Men vid ett tillfälle hördes en kille säga:

– Jag tror jag fattar nu.

Teknikåttan startades 1993 på initiativ av Linköpings tekniska högskola. Syftet är att väcka intresse för naturvetenskap och teknik. Klass 8 C är en av tre klasser på Fågelbäcksskolan som är med och tävlar om prispengar och vandringspokal. I hela landet deltog 8000 elever. I vecka tio får 8 C reda på om de går vidare till åttondelsfinalen den 11 mars.

Morten Rosenberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons