Annons

Åtta fick vård efter ammoniakutsläpp

Det blev stort pådrag när ammoniak återigen började läcka ut från Söderslättshallen på måndagsförmiddagen. Åtta personer exponerades för den giftiga gasen.
Trelleborg • Publicerad 10 juni 2013
Foto: 
Foto: 

Larmet om läckan kom strax efter klockan 10 på måndagen. Ambulans, polis, representanter från kommunen samt flera styrkor från räddningstjänsten tillkallades. Bland annat var en bil från Hyllie, med specialkompetens på kemiska ämnen, på plats.

– Vi använder vatten och tvättar ner gasen. När vi kom hit luktade det fränt men nu är det ingen fara längre, sa vakthavande brandmästare Karl-Henrik Holmgren ungefär en timme efter att larmet gått.

Annons

Han menar att räddningstjänsten snabbt fick kontroll över situationen som inledningsvis såg att kunna bli väldigt allvarlig. Dock fick åtta personer, som befann sig inne i ishallen när läckan uppstod, vårdas av ambulanspersonal.

– De gick ut direkt, fick frisk luft och tog det lugnt. Det är precis vad man ska göra och ingen av dem verkar vara allvarligt påverkad, säger Jan-Anders Nilsson, medicinskt ansvarig på plats.

Den som andas in gas av ammoniak kan bland annat få besvär med andningen.

– Man märker direkt om gasen finns i luften. Den är retande och luktar starkt och fränt, säger Jan-Anders Nilsson.

Ammoniakläckan är den andra på kort tid. Efter att samma sak inträffat i lördags lagades läckan provisoriskt.

Ammoniak används till ishallens kylanläggning. Säkerhetssystemet innebär att ammoniaken ska släppas ut om det bildas ett övertryck. Efter att det har hänt två gånger på kort tid vill räddningstjänsten nu att systemet ses över så att det fungerar som det ska.

Martin Falkenby
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons