Annons

"Att stå på listan innebär ett ansvar"

IT-konsulten Claes Lindblom tar sin sistaplats på stort allvar. Han är nummer 73 på socialdemokraternas kommunvalslista inför valet.
Trelleborg • Publicerad 16 augusti 2006
Bild:Tomas Nyberg
Bild:Tomas NybergFoto: 
060621 Politiker Claes Lindblom Bild:Tomas Nyberg
060621 Politiker Claes Lindblom Bild:Tomas NybergFoto: 

– Att hamna sist var inte mitt önskemål. Jag vill komma upp så högt som möjligt. Jag tycker inte att man ska vara passiv bara för att fylla listan, säger Claes Lindblom när vi sitter på familjens inglasade uteplats på Åkerstigen i Trelleborg.

– Ställer man upp på listan så ska man vara medveten om vilket ansvar man har. Man ska kunna representera väljarna. Det är det nog många som glömmer bort.

Annons

– Jag vill verka för förändring. Många politiker tycker nog att det är lite spännande att ha makt men jag tycker inte att det finns något självändamål i det.

Claes Lindblom har bott i Trelleborg sedan 1999. Han kommer ursprungligen från Lund. Han har aldrig varit kommunpolitiskt aktiv tidigare. Det är första gången han ställer upp på socialdemokraternas vallista i Trelleborg.

– I Lund i mitten på 80-talet var jag aktiv i SSU och fackligt engagerad. På den tiden var Lund extremt blått. Där protesterar och agiterar både vanligt folk och politiker mycket mer än i Trelleborg. Här är klimatet annorlunda. Det är lite locket på. Har politikerna bestämt något så finns en inställning att då går det inte att göra något åt.

– Folk vågar inte ta ställning. De är väl rädda. Men jag tycker att man måste känna sig fri i tanken, våga ifrågasätta.

Under tiden i Lund blev det mycket skramlande av pengar till länder som Nicaragua, många torgmöten och studiecirklar i marxism. Men socialdemokratin har Claes Lindblom fått i sig redan genom bröstmjölken. För honom har det aldrig funnits några alternativ.

– Nej, jag har alltid brunnit för frågor om rättvisa, jämlikhet och demokrati. Som liten gick jag med mina föräldrar i första maj-tåget. Nu går mina egna barn där och bär fanor.

Efter en längre tids paus från det politiska engagemanget bestämde sig Claes Lindblom för att det var dags igen. Det var för drygt ett och ett halvt år sedan.

– Den utlösande faktorn var när man byggde om Östervångsvägen som går förbi vårt hus. Helt plötsligt stod bara grävskopan här utanför. För vår del gjorde ombyggnaden att vi blev mer instängda. Jag skrev ett antal insändare om det. Då kände jag att nu vill jag kunna påverka.

Nu är han ordförande i arbetarekommunens norra s-förening och har bland annat propagerat för att pågatågsstationen ska förläggas till hamnen istället för Sandmöllan. Han har även synts på Trelleborgs Allehandas insändarsidor. Trots att han är kritisk till etablissemanget ser han inga problem med att tillhöra det dominerande partiet i kommunen.

– Man måste ju förändra och det är ju det jag och vi i s-föreningen jobbar på. Men det tar tid. För många symboliserar Egil Ahl makten i Trelleborg. Och vi vill gärna föryngra partiet. Men det är laddat.

Annons

– Ingen är politiker för evigt. Den äldre generationen har samlat på sig mycket kompetens genom åren. Någon gång måste man ta på sig ett slags mentorskap, dela med sig och börja lära upp yngre politiker. Men det här blir lätt en infekterad debatt.

– Att föryngra partiet är viktigt för att människor ska kunna känna sig delaktiga, rent åldersmässigt. Men det är inte så att vi vill sparka ut alla över 40, säger han.

Hans förflutna inom det mer radikala SSU i Lund och hans sätt att uttrycka sina åsikter har gett honom en stämpel inom partiet i Trelleborg, menar han.

– Jag gillar att diskutera politik och vill kunna säga min mening. Det är bara nyttigt. Vi är många likasinnade inom vår s-förening. Och den är inte den mest populära inom arbetarekommunen för att uttrycka det milt, säger han.

Claes Lindblom har gått från att vara lagerarbetare till att bli IT-konsult. Nu jobbar han på ett företag i Birkerod, Danmark, och pendlar fram och tillbaka över bron, tjugo mil, varje dag.

– Jag åker halv sju på morgonen och kommer hem igen vid sex-tiden.

Han och hustrun Liselott har två tvillingsöner, 10 år gamla. På fritiden kollar han gärna på fotboll, läser böcker eller läxor med barnen. Till annat blir det inte mycket tid över.

Hur känns det att stå sist på listan?

– Vad skulle jag annars förvänta mig? När jag såg listan tänkte jag; "Jaha, är det så här långt ner man sjunkit?" (skratt) De vill väl inte ha mig längre upp. Men så lätt blir de inte av med mig.

Jessica Bloem Pettersson

Annons

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons