Annons

"Att försöka påverka på det sättet är oacceptabelt"

Ifall man från hamnens sida med pengar eller tjänster försökt påverka så att överklaganden om hamnens tillstånd att bygga ut drogs tillbaka så är det inte acceptabelt. Det säger Catherine Persson (S), vice ordförande i Trelleborgs hamn AB.
Trelleborg • Publicerad 28 juli 2011
Foto: 
Catherine Persson.
Catherine Persson.Foto: Claes Nyberg

– Man går inte in och försöker påverka demokratiska processer på det sättet. Det bedömer jag inte är acceptabelt. Det har jag framfört både till Sten Björk och Tommy Halén, säger hon.

I onsdagens tidning skrev TA att företrädare för hamnen, konsulten Sten Björk (S) och vd Tommy Halén, i vintras kontaktade söderslättspartisterna Rikard Lehmann och Bertil Larsson. Syftet var att få de personer som överklagat hamnens utbyggnadstillstånd att dra tillbaka sina överklaganden till Högsta domstolen.

Annons

Dagen efter att Bertil Larsson meddelat Tommy Halén att ingen av dem som överklagade hamntillståndet till Högsta domstolen var intresserad av att dra tillbaka sitt överklagande träffade Rikard Lehmann Catherine Persson i samband med en kulturdebatt i Parken. Lehmann berättade för Catherine Persson om samtalen mellan Björk/Halén och Lehmann/Larsson.

Catherine Persson uppger för TA att hon tog upp det på ett styrelsemöte i hamnbolaget den 14 februari. Först enskilt med ordförande Jan Isaksson (M) och därefter med hela styrelsen. På samma möte kallades Tommy Halén in, och fick stå till svars för uppgifterna.

– Jag var angelägen om att ta reda på ifall det förelåg försök till bestickning. Då menade vd:n att det inte var på det sättet det hade gått till. Han sa att de hade haft en allmän diskussion för att sondera terrängen för ifall de kunde tänka sig att dra tillbaka sitt överklagande, säger Catherine Persson.

På styrelsemötet markerade Catherine Persson att hon inte tycker det är acceptabelt att agera så som uppgifterna från Söderslättpartiet gör gällande.

– Det finns inte på världskartan att man som vd försöker påverka den demokratiska processen på det sättet. Vi har en åsiktsfrihet och man måste givetvis få driva sina frågor i det rättssamhälle som vi har, säger Catherine Persson som menar att man måste vara ytterst försiktig i sådana här fall.

– Att erbjuda bistånd i form av kunskap är en sak, men om man börjar erbjuda pengar eller tjänster för att nå ett eget syfte så är det ju risk för att det kan betraktas som att man gör det för företagets vinnings skull, säger hon.

Att Söderslättspartiet ska ha kommit in med sin överklagan för sent, och därmed egentligen inte gått att påverka, spelar ingen roll, tycker Catherine Persson.

– Samtalet hade ju enligt Söderslättspartiet varit i syfte att få dem att dra tillbaka överklagandet, säger hon.

Tommy Halén förnekar helt att Catherine Persson tagit upp frågan på ett styrelsemöte den 14 februari där han var närvarande.

– Jag har inte haft samtal med Catherine Persson om det här.

Annons

Inte under styrelsemötet?

– Nej.

Men Catherine Persson hävdar att hon först diskuterade detta med styrelsen och sedan blev du inkallad och fick svara på frågor om detta?

– Det är inget jag diskuterar med tidningen om.

När Catherine Persson får veta att Tommy Halén förnekar att de haft ett samtal om uppgifterna från Söderslättspartiet blir hon förvånad.

– Jag får väl fråga honom vad han menar med det. Jag har ju samtalat om det här med hela styrelsen så det blir ännu märkligare då, säger hon.

Catherine Persson har också tagit upp frågan med partikamraten Sten Björk och även informerat ledande socialdemokrater om vad som sagts.

– Sten förklarar att han fört samtal med dem om miljöarbetet och vikten av det. Men inte när det gäller det som handlade om överklaganden, säger Catherine Persson som inte gick vidare i frågan.

– Nej, ord står mot ord.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons