Att anlägga en trädgård

Mellan Norra och Södra Grönby håller en åker på att förvandlas till trädgård. ”Just nu ser det väl inget vidare ut, men tänk dig om två år”, säger Maria Andersson. Idag känner hon in var hon vill sätta sig ner, nästa sommar kommer där stå bänkar under grönskande lundar.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2010
De två lindarna på varsin sida om infarten är döpta efter Maria Anderssons mamma och moster som hette Lind innan de gifte sig: systrarna Lind.
De två lindarna på varsin sida om infarten är döpta efter Maria Anderssons mamma och moster som hette Lind innan de gifte sig: systrarna Lind.Foto: Tomas Nyberg
De första perenna växterna planterade Maria Andersson i sin trädgård i Grönby i höstas. Nu mognar det första äpplet i äpplespaljén och malörten har skördats och kryddat midsommarsnapsen. Men än är det långt kvar till den lummiga trädgård Maria Andersson planerar.
De första perenna växterna planterade Maria Andersson i sin trädgård i Grönby i höstas. Nu mognar det första äpplet i äpplespaljén och malörten har skördats och kryddat midsommarsnapsen. Men än är det långt kvar till den lummiga trädgård Maria Andersson planerar.Foto: Tomas Nyberg
Maria Andersson visar upp det allra första äpplet i den nya spaljén.
Maria Andersson visar upp det allra första äpplet i den nya spaljén.Foto: Tomas Nyberg
Uppfart och gårdsplan är täckt med singel, precis som de skulle ha kunnat vara för två hundra år sedan.
Uppfart och gårdsplan är täckt med singel, precis som de skulle ha kunnat vara för två hundra år sedan.Foto: Tomas Nyberg
Maria Anderssons slutprov i utbildningen till trädgårdsdesigner består i en plan för att anlägga den egna trädgården. Här syns översiktsritningen.
Maria Anderssons slutprov i utbildningen till trädgårdsdesigner består i en plan för att anlägga den egna trädgården. Här syns översiktsritningen.Foto: Tomas Nyberg
Bara några meter från tomtgränsen betar familjens tre hästar.
Bara några meter från tomtgränsen betar familjens tre hästar.Foto: Tomas Nyberg
På bänken framför stallet kan den som vill sitta och prata med hästarna som har möjlighet att sticka ut huvudet när fönsterna är öppna.
På bänken framför stallet kan den som vill sitta och prata med hästarna som har möjlighet att sticka ut huvudet när fönsterna är öppna.Foto: Tomas Nyberg

Ett vitputsat hus står färdigt sedan ett och ett halvt år tillbaka. En modern version av en 1800- tals gård. Grusgången upp mot huset, och gårdsplanen utanför, är täckt med singel. En stallbyggnad bildar vindskydd från norr. Garaget, som också används som verkstad, skyddar från sydliga vindar på andra sidan gårdsplanen. Vid garagegaveln, längs grusgången, anlägger Maria Andersson en spaljé av äppelträd.

– Förr planterade man fruktträden så här tätt i spaljéer för att få ut så mycket frukt som möjligt på den lilla ytan man hade, säger hon.

Trelleborgs Allehanda har tidigare skrivit om Maria Anderssons återuppbyggnad av den gamla släktgården och arbetet med att försöka efterlikna det ursprungliga huset. Nästa projekt: att anlägga en trädgård så som den skulle kunnat sett ut för två hundra år sedan.

– Jag har fått gamla växter som länge funnits i trakten från mina farföräldrars gamla gård här bredvid och från andra trädgårdsintresserade i Grönby, säger hon.

Maria Andersson arbetar med trädgårdsmässor och som snart färdig trädgårdsdesigner kommer hon nu också att hjälpa andra att anlägga sina drömträdgårdar. Som slutprojekt i sin utbildning ritar och inrättar hon sin egen trädgård. Målet är att återskapa känslan av den gård som byggdes här på 1800- talet genom att anlägga en trädgård i allmogestil, som då var vanlig i Skåne. Där kombineras nyttoväxter med blomstrande rabatter, buxbomsbuskar och träd. Förra sommaren var trädgården helt tom och hon kämpade med att kratta åkermarken som sedan blev till gräsmatta.

– I en ny trädgård ska gräset alltid sås först så att trädgården inte blir en jordig ogästvänlig plats där ingen vill vistas. Därefter kan man planera detaljer och gräset kan man alltid gräva bort om man vill och anlägga rabatter efter hand, säger hon.

I höstas planterades ett par lindar, gullregn, buxbomsbuskar och andra perenna växter. Till hösten planerar Maria Andersson för fler träd: bok, ek, valnöt och ytterligare gullregn. Klassiska skånska arter.

– Det är viktigt att ta det lugnt, pröva sig fram och känna in vilka växter som trivs i trädgården. Köper man en trädgård där det redan finns växter bör man inte ta bort dem direkt. Ge dem en säsong, det finns oftast en anledning till varför just de växterna finns där.

Längs husets baksida sträcker sig en bred terrass i furu, runtom tar en rabatt med malört och andra kryddor, blomster och stenar form. Stenarna kommer från tomten och är ett naturligt inslag i trädgården. Maria Andersson tycker att det är viktigt att fundera på vad som passar i just den egna trädgården, till det egna huset.

– Trädgårdar blir alltmer personliga. Folk har insett att det är ett viktigt andhål i en värld som snurrar allt snabbare och att trädgården faktiskt är ett rum att ta vara på, precis som rummen inuti huset.

I sommar breder en gräsmatta ut sig bakom terrassen, men tanken är att den delen av trädgården efterhand ska bilda ett antal olika rum. Ett vilsamt asiatiskt rum med exotiska inslag, ett lummigt skuggrum där paraplyträd kommer att skydda från solen och ett nyttorum i form av en köksträdgård med grönsaker. Och så klassiska sittplatser vid köksingången, precis som det har varit på gårdar i Skåne i alla tider.

– Att anlägga en trädgård handlar om att skapa rum för olika behov. Just nu går jag runt och känner efter var jag vill sitta ner och hur jag vill ha det runt de sittplatser jag skapar, säger Maria Andersson.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.