Annons

Att anlägga en brygga…

I går startade bygget på den nya bryggan vid Dalabadet. Förutsatt att finansieringen löser sig står den färdig till midsommar och mäter då 168 meter.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2005
Stefan Metzger utförde ett kyligt arbete när han riktade in en av de två pålstolpar som nu drevs ner i havsbotten. Vid grävskopans spakar sitter Henrik Olsson. Bild. Tomas Nyberg
Stefan Metzger utförde ett kyligt arbete när han riktade in en av de två pålstolpar som nu drevs ner i havsbotten. Vid grävskopans spakar sitter Henrik Olsson. Bild. Tomas NybergFoto: 
Bryggföreningens ordförande Christer Lindstedt granskar ritningarna över bryggan. 168 meter ska den bli. Bild. Tomas Nyberg
Bryggföreningens ordförande Christer Lindstedt granskar ritningarna över bryggan. 168 meter ska den bli. Bild. Tomas NybergFoto: 

Istappar hänger från den gamla bryggan och så här års ser inte vattnet särskilt inbjudande ut. Ändå var det en person som tog årets första dopp i går. Iförd vattentäta byxor och gummistövlar stod Stefan Metzger från Trellegräv AB med vatten upp till midjan.

Anledningen till det tidiga doppet var förstås inte ett nöjesbad utan att bygget av en ny brygga har kommit i gång. Stefan Metzger stod och riktade in de två svarta pålar som Henrik Olsson drev ner i havsbotten medelst grävskopa.

Annons

– Det är en sak att stå på land men när man står i vattnet under två timmar blir benen rätt möra, sa Stefan Metzger.

Den nya bryggan beräknas stå färdig till midsommar och kommer då att vara 168 meter lång och 4,3 meter bred. Längst ut ska den avgränsas av ett 24 meter långt tvärgående parti.

– Om man flyger över den kommer man att se den som ett stort T, säger Christer Lindstedt, ordförande i bryggföreningen som samlat in pengar och ligger bakom bygget.

Christer Lindstedt hoppas att den nya bryggan ska bli en del av ett vandringsstråk dit folk kan gå och se de förbipasserande färjorna.

– Det vi har som är speciellt i Trelleborg är ju havet och vi har varit dåliga på att sälja det. Bryggan kan bli en samlingsplats, säger han och berättar att man ska placera ut bänkar och ha belysning på den.

Förhoppningsvis byggs så småningom också en rullstolsramp men kostnaderna för en sådan är stora och därför är bryggföreningen beroende av att engagera gott om sponsorer för det delprojektet.

Konceptet att sälja sponsorplatser i bryggplankor kommer från Åhus vars brygga i sin tur hittade inspiration vid sjön Siljan i Dalarna.

Och utan sponsorer hade bygget inte varit möjligt. Det är privatpersoner som står för en stor del av kapitalet. Man kan nämligen sponsra varje gångplanka som leder från stranden till bryggans ände. I utbyte får man sitt namn ingraverat i träet.

Enligt Christer Lindstedt har 600 plankor så här långt fått sponsring. Inte bara privatpersoner utan också företag, föreningar och hela gator har köpt en plats. Men än finns 500 plankor kvar.

– Många måste se att det händer någonting innan de gör slag i saken. I Åhus hade de trångt med köpare ända tills bygget kom i gång. Sen rullade det på, säger Christer Lindstedt. Ett orosmoln finns dock vid horisonten. Den 17 februari kommer prisförslaget från det amerikanska företag som ska leverera bryggan. Christer Lindstedt tror att notan kommer att hamna runt två miljoner kronor. Skulle priset bli för högt med följd att bryggprojektet havererar får alla som köpt namnplatser på bryggan tillbaka sina pengar som nu finns på ett spärrat konto.

Annons

När bryggan har byggts lämnas den förmodligen över till kommunen för underhåll och skötsel. Men Göran Ling, fritidschef på kommunen, betonar att kommunens inblandning fortfarande är osäker.

– Förmodligen kommer vi att sköta underhållet men än så länge är det bara väldigt löst prat. Jag tycker att det är ett trevligt projekt men vi har inte tagit ställning än, säger han.

Osäker är också framtiden för den brygga som redan existerar vid Dalabadet. Göran Ling vet inte om den kommer att kasseras eller flyttas.

– Den kommer att vara kvar över sommaren i alla fall. Men det är klart att vi inte kan ha två stora bryggor alldeles bredvid varandra, säger Göran Ling.

Paul Torstensson

0410-545 69

redaktionen.ta@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons