Annons

Återvunna prylar blev konstverk

Gamla soffor, pantburkar, navkapslar och förkläden. En konstnär kan skapa av allt. På torsdagen höll eleverna från Vannhögskolan vernissage på biblioteket.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2012
Emil Lehrberg är en av eleverna från Vannhögskolan som ligger bakom konstverken på utställningen.
Emil Lehrberg är en av eleverna från Vannhögskolan som ligger bakom konstverken på utställningen.Foto: 
Utställningen är öppen under maj månad.
Utställningen är öppen under maj månad.Foto: 

Emil Lehrberg och Matilda Ljung hälsar besökarna välkomna till utställningen Världen i Trelleborg. De är två av ett tjugotal högstadieelever från Vannhögskolan som har sina verk med på utställningen.

– Vi började jobba med världen som huvudsakligt tema och i år handlar vår utställning även om jämlikhet, säger slöjdläraren Agneta Bidhult.

Annons

Hon berättar att de har ett bord med en rosa tjejsida och en blå killsida.

– Vi hoppas på att detta ska ge upphov till lite diskussioner, säger Agneta Bidhult.

Eleverna har jobbat mycket med återbruk. Emil Lehrberg har klätt ett gammalt stekjärn med gips och målat handtaget rosa.

– Jag gjorde detta för att jag ville göra en sak som är typisk för tjejer. Sen gjorde jag en blå epa-traktor som är typisk för killar också, berättar han.

Två soffor har fått överdrag med olika påsydda motiv. Den ena soffan symboliserar världen och den andra Trelleborg med omgivningar.

Eleverna har gjort gipsmasker som är formade efter deras ansikten. Inte en enda är den andra lik. Två gånger i veckan har eleverna jobbat med sina konstverk sedan terminen startade i höstas.

Johan Cederlund har bland annat gjort en lila hårfön i gips. Han tyckte att det var klurigt att komma på vad han skulle göra för något, men att det är spännande med alla människor som kommer och tittar.

– Nu känns det bra. Man har gjort ett bra jobb, säger Johan Cederlund.

Emil Lehrberg tycker att det är roligt att skapa men tror inte att han blir konstnärsyrket är något för honom.

– I framtiden vill jag helst jobba som bonde, säger han.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Madeleine Gripsten
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons