Annons

Åter uppåt för hamnen

Godsmängden via Trelleborgs hamn ökar igen. Under första halvåret i år ökar mängden gods med tre procent jämfört med samma tid i fjor.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2002

Dock når godsmängden under de första sex månaderna i år inte upp till rekordsiffrorna från år 2000. Det är lastbilsgodset som står för ökningen, medan järnvägsgodset fortsätter att minska, en trend som varit tydlig de senaste åren. Under fjoråret minskade mängden gods som transporteras via Trelleborgs hamn för första gången efter en åttaårig rad av ständiga ökningar. Men under första halvåret i år ser det alltså ut som om trenden vänt uppåt igen för Trelleborgs hamn. Under de första sex månaderna i år skeppade 5,3 miljoner ton gods via Trelleborgs hamn, mot 5,2 miljoner ton under första halvåret 2001. Av den godsmängden står lastbilsgodset för 3,8 miljoner ton. Det är en ökning med nio procent jämfört med de första sex månaderna 2001. Järnvägstrafiken däremot fortsätter sin kräftgång, även om takten i minskningen avtagit under första halvåret i år. 1,4 miljoner ton järnvägsgods gick via Trelleborgs hamn under tiden januari till och med juni i år, en minskning med tio procent jämfört med samma tid i fjor. Även den konventionella trafiken via Nyhamnen i Trelleborg hamn: olja, styren, diesel, bilar, spannmål och gödning, ökar. Ökningen är på 20 procent, men mängderna är förhållandevis små. När det gäller passagerare som åkte med färjorna till och från Trelleborg är antalet under första halvåret i år oförändrat jämfört med samma tid i fjor, cirka 900 000. Också under första halvåret i fjor var det järnvägsgodset som stod för minskningen, medan lastbilsgodset även då ökade, trots konjunkturnedgången. Ökningen då hamnade dock endast på en procent för lastbilsgodset, vilket inte kunde uppväga nedgången på järnvägssidan. Den sammanlagda minskningen under första halvåret år 2001 jämfört med samma tid 2000 blev 3,7 procent. Mängden gods via Trelleborgs hamn når alltså under första halvåret i år inte riktigt upp till mängden under första halvåret år 2000, som var 5,4 miljoner ton.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons