Annons

Åtalas för att ha hotat kommunens miljöchef

Efter en lång konflikt med miljöförvaltningen angående tillstånd för en smörgåsbutik som han ville starta åtalas nu en 56-årig man för att ha hotat kommunens miljöchef Britt-Marie Paulik.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2009

TRELLEBORG. När miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer inte godkände lokalerna i Trelleborg där han planerade att starta smörgåsbutik blev frustrationen stor hos 56-åringen. Han menar att förvaltningens inspektörer är paragrafryttare och saknar kompetens för sitt yrke.

– Det finns fler restaurangidkare här i kommunen som kan vittna om hur inspektörerna bär sig åt, säger mannen till TA.

Annons

När han sedan fick en faktura på ansökningsavgiften för miljöförvaltningens inspektion på runt 3 000 kronor så rann sinnet. De här pengarna tänkte han inte betala eftersom inspektionen enligt honom skötts av "helt inkompetenta tjänstemän", vilket han också skriver i ett brev till miljöförvaltningens chef Britt-Marie Paulik.

Men enligt åtalet stannade kontroversen inte vid ett brev. I slutet av maj förra året ska mannen ha sökt upp Britt-Marie Paulik på Rådhuset i Trelleborg och sagt att han skulle göra hennes liv "till ett helvete". För detta åtalas han nu vid Ystads tingsrätt för förgripelse mot tjänsteman.

Carl-Erik Kockum, livsmedelsinspektör vid miljöförvaltningen, berättar att mannen varit uppe hos dem flera gånger och inte sällan varit aggressiv på olika sätt, ibland har han också haft med sig mikrofon och bandat samtal. Men de har inte tidigare känt sig hotade av honom.

– Nej, och som inspektör blir man tjockhudad när man är ute. Folk brukar kunna bli arga men inte komma med förtäckta hot, man brukar kunna hålla en viss dialog, säger Carl-Erik Kockum och berättar att mannen också kommit med förolämpningar angående hans och hans kollegas IQ.

Enligt åklagaren har mannens hot varit avsett att tvinga eller hindra Britt-Marie Paulik i hennes myndighetsutövning, eller som en hämnd för åtgärder hon vidtagit i sitt jobb.

Mannen har nu lagt ner planerna på smörgåsbutik i lokalerna och där pågår nu annan verksamhet.

Själv nekar han till anklagelserna:

– Jag behöver inte hota någon. Men när jag säger till blir jag väldigt klar och tydlig i min röst, mina klara raka ord kanske hon har uppfattat som ett hot.

Lucas Dietrichson
Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons