Annons

Åtal i stor kokainhärva

Sex personer åtalades på tisdagen i en av landets största kokainhärvor. huvudmannen, en 50-årig trelleborgare, åtalas för 13 fall av grov narkotikasmuggling och ett försök, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
Trelleborg • Publicerad 22 augusti 2006

Utredningen bakom åtalet är närmare 20 centimeter tjock där alla polisens och tullens åtgärder är dokumenterade. Fyra personer åtalas för delaktighet i narkotikasmugglingen eftersom de låtit huvudmannen använda deras adresser som mottagare av kokainpaket från Costa Rica. Tre av de fyra har fått 5000 kronor per paket.

Åklagaren anser sig kunna bevisa att de sex smugglat in minst 20 kilo kokain till landet. Det kan vara mycket mer. I samband med husrannsakningar i Trelleborg och Haglösa hittade polisen en pistol och två gevär som tillhörde huvudmannen. En av de andra åtalade hade en pennpistol när polisen sökte genom hans bostad. I början av december i fjor väntade tull och polis på att huvudmannen skulle hämta ut ett kokainpaket på OKQ8 i Höllviken. 50-åringen lyckades komma undan förföljarna genom att köra genom en häck och försvinna i hög fart. Hans bil hittades så småningom i Malmö. Själv förefaller huvudmannen ha lyckats ta sig till Thailand. Därifrån reste han till Turkiet där han greps i slutet av februari.

Annons

50-åringen, och hans fru (eventuellt före detta fru), har sedan 2000 levt på sjukpenning eller utbildningsbidrag. trots det har de kunnat köpa hus i Trelleborg och en tomt i Haglösa, hyra minst två lägenheter i Trelleborg och köpa ett antal bilar. De har också gjort ett antal resor, bland annat till Australien och Korsika.

Kvinnan åtalas för två fall av grovt narkotikabrott, alternativt två fall av penninghäleri, eftersom hon skickat betalning till Costa Rica. Hon åtalas också för grovt häleri i samband med tre bilaffärer. Släktingar till de två har tagits till Sverige för att arbeta på parets fastigheter i Trelleborg för 500 € i månaden.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons