Annons

Assistenter blev misshandlade

Två personliga assistenter blev förra veckan misshandlade av sin vårdtagare. Polisen skrev en anmälan om saken, men arbetsgivaren menar att händelsen inte är speciellt anmärkningsvärd.
Trelleborg • Publicerad 31 oktober 2013

– Det är en del av den här personens funktionshinder. Det kan hända att hon är utåtagerande. Det är ett, för henne, normalt beteende, säger kommunens enhetschef Eva-Marie Andersson.

Enligt anmälan ska vårdtagaren under hela arbetspasset ha varit aggressiv. Hon sparkade och slog mot sina två assistenter och vid ett tillfälle ska en av dem ha fallit omkull. Polisen kom till platsen när de två assistenterna tryckte på överfallslarmet.

Annons

– I det fallet gjorde man fel. De tryckte på överfallslarmet när kvinnan gick ut ur sin lägenhet. Jag antar att de ville få hjälp med att leta efter henne, men det är inte det som larmet är till för, säger Eva-Marie Andersson.

Hon menar att det var poliserna som valde att göra en anmälan, inte assistenterna.

– De vet att detta är en del av den här kvinnans komplexa funktionshinder.

Vad kan man göra i framtiden för att undvika att vårdtagaren blir utåtagerande?

– Arbeta lågeffektivt. Att inte konfrontera vårdtagaren, utan låta henne vara ifred.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons