Annons

Åsikterna går i sär efter första veckan

Uppgifterna om hur första helgen med bara en akutambulans i Trelleborg har varit går i sär. Falck ser inga problem, medan facket målar upp en kaosartad bild. "Nu börjar effekterna av ambulansflytten att märkas", säger Vårdförbundets Rickard Uppenberg.
Trelleborg • Publicerad 17 september 2013
Foto: 
TA den 11 september.
TA den 11 september.Foto: Foto: Per Ljunghall
Foto: 

Kaos och många larm som krockade med varandra. Så beskriver Vårdförbundets förtroendevalda Rickard Uppenberg den gångna helgen.

– Larmen faller olyckligt. Kommer det ett nytt larm när ambulansen redan är upptagen på ett annat måste man skicka en bil från en annan ort vilket ju påverkar insatstiden, säger han.

Annons

Det är främst patientsäkerheten som oroar Rickard Uppenberg. Med bara en akutambulans blir det svårt att upprätthålla säkerheten. Han har ingen statistik över hur helgen sett ut larmmässigt, men säger att personalens oro för att inte räcka till har bekräftats.

– Vad jag förstår har en del patienter fått vänta länge på ambulansen, säger han.

Från operatören Falcks sida menar man däremot att helgen varit normal. Larmen har varit ungefär lika många som under tidigare helger och ingen patient har behövt vänta längre än vanligt.

– Vi tycker att det varit en ganska normal helg, vår bild stämmer inte alls överens med vad Rickard Uppenberg sagt om att det varit kaotiskt, säger Staffan Thore, Falcks presskontakt.

Företaget har därför begärt ut uppgifter om larmen under den gångna helgen. Enligt SOS Alarm handlar det om 26 ärenden under tre dygn.

– Vi har också kunnat komma fram till prio ett-patienterna som vi ska, säger Staffan Thore.

Falck ska heller inte ha fått in några skriftliga avvikelser från medarbetarna.

– De brukar man annars registrera när det blir ovanligt långa framkörningstider, säger Staffan Thore.

I ett pressmeddelande skriver företaget att man "allmänt har en mycket god kontakt med Vårdförbundet i Skåne och kommer att ta upp en diskussion med dem om Rickard Uppenbergs enskilda agerande att bland annat sprida felaktig information".

Rickard Uppenberg håller dock fast vid vad han sagt.

– Jag står för det. Jag tycker att skattebetalarna har rätt till en ambulans när de behöver den, och inte tio eller tjugo minuter senare, säger han.

Maria Sällberg
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons