Annons

Åsikter om byns väl går isär

Säkrare vägar och ökad gemenskap. Men också oro för att området ska bli exploaterat. Planerna på 100 villor mellan Skegrie och Snarringe kan föra både gott och ont med sig för de redan bofasta.
Trelleborg • Publicerad 20 januari 2009
Med 100 villor mellan Snarringe och Skegrie kan byarna växa ihop. Frågan är om områdesbestämmelserna tillåter det. Bild: Claes Nyberg
Med 100 villor mellan Snarringe och Skegrie kan byarna växa ihop. Frågan är om områdesbestämmelserna tillåter det. Bild: Claes NybergFoto: 

I tio år har Bosse och Lotta Åberg bott i huset i Snarringe. Om kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M) får som han vill får familjen 100 nya grannar om några år, när högkonjunkturen sätter in.

- Jag ser det bara som positivt, säger Bosse Åberg.

Annons

- Det är inte jag säker på, replikerar Lotta. De här öppna vidderna var en anledning till att vi flyttade hit. 100 nya villor är mycket. Har du sett området där de ska bygga 40, frågar hon och syftar på området söder om Skegrie byaväg.

- Jo, men bara det blir olika typer av villor så tror jag att det blir bra. Så att det inte blir som Staffanstorp, säger Bosse Åberg.

I familjen finns två barn som brukar gå från hemmet och över åkern till Skegrie.

Ett villaområde med en gångväg åt båda byarna har därför inte bara nackdelar, inser Lotta.

- Just delaktigheten med Skegrie är nog viktig. Våra barn är sju och nio år och då är det viktigt var man bor någonstans, säger hon.

Samtidigt finns oron när man vet vad man har men vad man får.

- Man undrar vad som händer med bymiljön, säger Lotta Åberg.

Och frågan är hur mycket som får hända. De områdesbestämmelser, som sedan 1999 gäller för Snarringe by, slår fast att det finns en avsikt att ha kvar den nuvarande jordbruksmarken utanför byn. Den mark som kommunen planerar att bygga på.

Men stadsbyggnadschef Stefan Ferm tycker att frågan är för tidigt väckt.

- Det tar tid från att kommunen köper mark till att det läggs planer, säger han.

Annons

Eva-Lisa Dahl som bor nära det tilltänkta villaområdet, men i Skegrie, har inget emot ett villaområde.

- Bara allt annat hänger med, som bussförbindeserna. Nu är det helt värdelöst om man vill in till Trelleborg, säger hon.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons