Arvingar förlorade arvstvist

Arvingarna till en avliden kvinna från Trelleborgstrakten får betala rättegångskostnader på drygt 400 000 kronor, sedan de förlorat en tvist kring ett miljonarv med de tre ideella organisationerna Läkare utan gränser, Röda Korset och Frälsningsarmén.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2003

Fyra av kvinnans syskonbarn ifrågasatte det testamente som skänkte stora delar av kvinnans efterlämnade, tämligen omfattande aktieportfölj till välgörande ändamål. Så när testamentet offentliggjorts stämde de de ideella organisationerna inför rätta. När kvinnan avled i början av 2001 fanns fem-sex miljoner kronor i dödsboet, men medan arvstvisten pågick hann värdet sjunka katastrofalt. När nu tvisten avgjorts av Trelleborgs tingsrätt är värdet nästan lika med noll. Tillgångarna utgjordes nämligen till större delen av Ericsson-aktier. Under den bittra arvsfejden har Läkare utan gränser, Röda Korset och Frälsningsarmén, som i det sista officiella testamentet utpekades som universella testamentstagare, fått anlita advokater för att reda ut härvan. Vid flera tillfällen har organisationerna också erbjudit sig att förlikas, men detta har arvingarna inte velat gå med på. På Läkare utan gränser är man glada över att tingsrättens beslut gick deras väg - men mindre nöjda att processen dragit ut så på tiden att det arv man har rätt att få ut så gott som förvittrat. Rättsprocessen kring arvet har kostat organisationen mer än vad man kan hoppas få ut av dödsboet, sedan alla dess omkostnader betalats. Däremot tillerkänns man på LUG nära 160 000 kronor i rättegångskostnader, medan Frälsningsarmén får 100 000 kronor och Röda Korset 140 000 kronor. Allt ska betalas av de fyra syskonbarn som ansåg att den gamla släktingens yttersta vilja i själva verket var en annan än vad hennes sista testamente vill göra gällande. En affär där alla inblandade parter förlorat, konstaterar man på Läkare utan gränser i Stockholm.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.