Annons

Årslånga köer för plats på särskilt boende

Över ett år. Så länge har sju trelleborgare fått vänta på att få plats på ett LSS-boende. Nu överväger kommunen att bygga om tidigare äldreboenden för att lösa problemen.
Trelleborg • Publicerad 13 november 2009

TRELLEBORG. Vård- och omsorgsnämnden undersöker möjligheten att göra ett LSS-boende av äldreboendet Delfinens lokaler på Västergatan. Boendet skulle i så fall rymma sex platser.

– När vi blir klara med Borgvallen blir det ett stort äldreboende med många platser och då kan vi använda Delfinen till något annat. Det är bra lokaler som ligger centralt, säger biträdande socialchef Catherine Eriksson.

Annons

Under 2009 har det inte tillkommit en enda ny plats på LSS-boenden i Trelleborg. Trots det finns en plan som säger att kommunen ska skapa sex nya platser per år.

– Vi har kommit efter i både resurser och lokaler, det är beklagligt. Nu begär vi mer pengar för att lösa detta, säger Per Grönlund (SPI) ordförande i vård och omsorgsnämnden.

Sammanlagt står 16 trelleborgare i kö för att få komma till LSS-boenden. Sju av dessa har väntat i mer än ett år. Kommunen är skyldig att erbjuda platser, annars väntar dryga böter.

– Ordnar vi det inte så riskerar vi att behöva betala vite. Då handlar det om summor på tiotusentals kronor, säger Catherine Eriksson.

Lucas Dietrichson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons