Annons

Arrangörer slipper polisnota

Falsterbo Horse Show välkomnar regeringens förslag att arrangörer ska slippa stå för polisens bevakningskostnader. Stiftelsen är inblandad i flera pågående tvister.
Trelleborg • Publicerad 11 september 2013
Från och med årsskiftet kan arrangörer, som Falsterbo Horse Show, slippa betala för polisbevakningen vid deras arrangemang.
Från och med årsskiftet kan arrangörer, som Falsterbo Horse Show, slippa betala för polisbevakningen vid deras arrangemang.Foto: Foto: Claes Nyberg

– Det är ett bra och logiskt förslag, säger Jan-Olof Wannius, ordförande i Falsterbo Horse Show, om att regeringen nu vill ge polisen 20 miljoner kronor extra från och med årsskiftet.

Pengarna innebär att polisen inte längre ska fakturera arrangörer för bevakningskostnaderna. I Falsterbo har man tvistat om sådana fakturor både 2011 och 2012.

Annons

– I fallet från 2011 väntar vi på att högsta förvaltningsdomstolen ska ge prövningstillstånd och fallet från 2012 har inte blivit prövat ännu, säger Jan-Olof Wannius.

När det gäller årets hästvecka har polisen ännu inte skickat någon faktura. Jan-Olof Wannius hoppas att det nya förslaget innebär att det heller inte kommer att dyka upp någon sådan.

– Om Trelleborgspolisen tar sitt förnuft till fånga skickar de inte fler räkningar, säger han.

Pågående domstolsprocesser om redan skickade notor påverkas inte av det förslaget eftersom en ny lag inte kan gälla retroaktivt. På Falsterbo Horse Show känner man sig dock säker på att slippa betala även för 2011 och 2012.

– Jag tror att vi kommer ha stor framgång i de olika domstolarna, säger Jan-Olof Wannius som menar att de senaste åren inneburit mycket besvär, både ekonomiskt och praktiskt.

Polismyndigheten har möjlighet att inte debitera arrangörer under resten av året, och att efterskänka notor som redan skickats. Sven-Inge Nilsson, närpolischef på Söderslätt, säger att han ännu inte vet hur det blir med kostnaderna för årets hästvecka:

– Jag ska prata med vår jurist i nästa vecka. Men jag tycker att förslaget är bra, det underlättar för oss också. Det var konstigt att vissa arrangörer skulle betala och andra inte.

Sanna Wahanta
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons