ARN ger husköpare rätt

Trelleborgs företaget Roxi Stenhus ska betala 24000 till en kund på grund av ett försenat bygge. Det menar Allmänna reklamationsnämnden, ARN.
Trelleborg • Publicerad 26 november 2007

TA har vid två tillfällen, i somras och tidigare i höst, rapporterat om Jacqueline och Daniel Gaudins tvist med Roxi Stenhus. Paret köpte ett hus på totalentreprenad av företaget på Serresjö i december 2005. Bygget blev av olika anledningar försenat. Företaget hävdar att det är problem med en underentreprenör som orsakat förseningen. På grund av att huset inte blev klart som det skulle fick det en omfattande fuktskada.

I början av 2007 skulle huset vara färdigt men så blev det inte. I oktober hävde paret Gaudin kontraktet med Roxi Stenhus och tog över entreprenaden själva.

Jacqueline Gaudin anmälde företaget till ARN och ville ha ersättning för förseningen från och med den 18 januari i år. Villan skulle varit klar sex månader efter schaktbottenbesiktning vilken genomfördes i juli 2006.

Företaget hävdar att det rör sig om sex arbetsmånader och inte sex kalendermånader från besiktning till färdigt hus och anser i stället att det är den siste februari som ska gälla.

ARN menar att företaget borde förstå att allmänheten inte vet om det rör sig om arbets- eller kalendermånader och därför borde Roxi Stenhus ha tagit upp detta vid kontraktsskrivningen. Eftersom det inte gjordes har paret Gaudin varit i god tro och därför är det deras uppfattning om "sex månader" som ska gälla enligt ARN. ARN anser vidare att det inte framkommit något som visar att förseningen ska ha berott på tilläggsbeställningar från köparen utan att ansvaret för förseningen ligger på företaget.

ARN rekommenderar därför Roxi stenhus att betala 24000 kronor till familjen Gaudin.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.