Annons

Armén som vill göra mer

Till Frälsningsarméns kafé kommer folk för fikan, värmen och gemenskapen. Eldsjälarna här vill utöka sina aktiviteter och locka yngre medlemmar.
Trelleborg • Publicerad 11 januari 2006
Lena Åkerberg är frälsningssoldat och håller i LP-verksamheten, en form av missbrukarvård.
Lena Åkerberg är frälsningssoldat och håller i LP-verksamheten, en form av missbrukarvård.Foto: 
Benny Jönsson-Vadman, bland annat musikansvarig, sätter sig gärna vid trummorna. Förra året blev han frälsningssoldat. BILD: TOMAS NYBERG
Benny Jönsson-Vadman, bland annat musikansvarig, sätter sig gärna vid trummorna. Förra året blev han frälsningssoldat. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Bengt Ahlström är caféansvarig. Förutom att koka den omtyckta soppan ser han till att termosarna är fyllda.
Bengt Ahlström är caféansvarig. Förutom att koka den omtyckta soppan ser han till att termosarna är fyllda.Foto: 
Christer Nelander vill att de som kommer till Frälsningsarmén ska ha något att göra mer än att bara sitta.
Christer Nelander vill att de som kommer till Frälsningsarmén ska ha något att göra mer än att bara sitta.Foto: 

Det är soppkök och doften av köttsoppa sprider sig i den trivsamma lokalen. Hit brukar det komma ungefär 20 personer på en eftermiddag för att ta en kopp kaffe, en kaka och kanske soppa.

– Kan man inte betala självkostnadspriset går det bra att fika ändå, säger Göran Jonsson, stammis på caféet.

Annons

Fatet med ostsmörgåsar ser onekligen frestande ut.

Christer Nelander, kåransvarig i Trelleborg, brukar komma in en stund varje dag. Han ser ett stort behov av social verksamhet idag.

– I Sverige har vi det bra materiellt, men det finns en tomhet.

Frälsningsarmén vill därför erbjuda hjälp även på själslig nivå. Samtidigt har Frälsningsarmén kvar mycket av sina ursprungliga idéer om att tillgodose primära behov.

– Det handlar om att våra rötter uppdateras till nutid: soppa, tvål och frälsning, säger Benny Jönsson Vadman, frälsningssoldat.

Christer Nelander menar också att det inträffar en lucka när socialarbetarna går hem efter sin arbetsdag.

– Även om staten ger bidrag finns det behov av ideella insatser, säger han.

Inom Frälsningsarmén diskuteras ofta identitet och uppgifter. "Stridsklar" är en studiecirkel om hur det är att vara frälsnings-soldat eller medlem i Frälsningsarmén. Strids-klar fungerar också som utbildning för de som vill bli frälsningssoldater. Frälsningsarmén i Trelleborg har på senare tid gjort nysatsningar på det sociala arbetet. Det började för två år sedan som kontakt för LP (Levi Petri stiftelsen), en verksamhet för missbrukare.

Satsningarna är ett led i målet att bli ett FA-center. Ett FA-center har större anknytning till central nivå och får mer stöd, framför allt ekonomiskt. Beslutet för Trelleborgs del kommer denna månaden. Ett positivt beslut skulle innebära att de kan satsa mer och utöka sin verksamhet.

Frälsningsarmén i Trelleborg är på ständig jakt efter aktiviteter. Just nu kretsar funderingarna kring en musikverkstad för ungdomar och medelålders där de kan få lära sig att spela ett instrument.

Annons

Planerna är ett led i att få mer ungdomar till Frälsningsarmén. De som är engagerade i den sociala verksamheten är främst medelålders. Frälsningssoldaterna är lite äldre, i 60-årsåldern. Men planerna hänger till stor del på om de blir ett FA-center eller inte.

Christina Palmgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons