Annons

Ärlighet varar längst

Assistenterna Barbro Almhov och Maj-Lis Thornberg är två av dem som sköter polisens hittegodsavdelning i Trelleborg. – Hit kommer precis allt, säger Barbro Almhov.
Trelleborg • Publicerad 1 december 2005
Till hittegodsavdelningen kommer allt möjligt. Här en skruvdragare. Ägaren är än så länge okänd.Foto: 
Upphittade mobiltelefoner får en egen låda hos Trelleborgspolisen.Foto: 
På smycken finns ibland gravyr som kan ge ledtrådar om ägaren.Foto: 
Anneli Linné, assistent, visar kassaskåpet där hittegodset som kommer in till polisen i Trelleborg sorteras i olika plaslådor. I låda nummer ett finns plånböcker och id-kort.Foto: 

Innanför dörren till receptionen i polishuset finns ett kassaskåp med plastlådor, numrerade från ett till fyra. Låda nummer ett; plånböcker, id- och körkort, låda nummer två; mobiler, nummer tre; klockor och smycken, nummer fyra; glasögon och fler klockor. I receptionen finns också en nyckellåda.

– Den får folk titta igenom om de kommer hit och letar efter sina borttappade nycklar. Ibland kan de till och med få ta hem dem och prova om det är rätt, säger Barbro Almhov och tillägger att det underlättar om nycklarna har en knippa från Stöldskyddsföreningen. På upphittade smycken finns ibland användbar gravyr. I alla mobiltelefoner finns ett unikt kortnummer som kan leda rätt.

Annons

Jobbet med hittegodset är lite som ett detektivarbete.

– Så länge det finns något att söka på så går vi så långt vi kan för att hitta ägaren. Det händer till och med att vi annonserar. Varje gång man väl får träff så är det som att vinna på lotto, säger Barbro Almhov.

– I de flesta fall så är vi duktiga på att hitta rätt. Vi är väldigt energiska, tillägger hon.

– Men det beror såklart också på den beskrivning vi får av anmälaren, fyller Maj-Lis Thornberg i.

Det som lämnas in registreras i det sökbara hittegodsregistret. Sedan kontrolleras i ett annat register om det finns en stöldanmälan. Bortappade eller stulna plånböcker, mobiler, mopeder, cyklar är sedan kvar hos polisen i tre månader. Om ägaren inte hittas eller själv dyker upp under den tiden tillfaller godset upphittaren.

– Om inte upphittaren tycker att godset är värt något säljer polisen det vidare till Överskottsbolaget i Malmö, säger Barbro Almhov.

Bakom polishuset i Trelleborg finns en lokal fylld med upphittade, eller beslagtagna, cyklar. De är mest de som blir aktuella för försäljning. När det gäller andra värdefulla saker, exempelvis smycken, hör ägarna i regel av sig, menar Barbro Almhov.

I onsdags forslades 13 cyklar från Trelleborg till Överskottsbolaget. Dessförinnan, i maj, sålde polisen vidare 14 cyklar för drygt 2 000 kronor. De pengarna har gått till staten.

Även i Malmö säljs allt gods utan ägare, och som upphittaren inte vill ha, vidare till Överskottsbolaget. Polisen får inte själva sätta ett pris, enligt hittegodschef Leif Svensson vid Malmöpolisen.

– Det är helt och hållet Överskottsbolaget som bestämmer vad godset är värt. Polisen får inte tjäna på verksamheten, säger han.

Annons

Vanligast är att människor hittar saker på gatan, i parker eller i buskage när de är ute och går med hunden. Det händer att plånböcker fulla med pengar eller till och med sedelbuntar lämnas in hos polisen. I allmänhet är människor ärliga, menar Barbro Almhov på Trelleborgspolisen.

– En gång var det en som kom in för att anmäla att han tappat en sedelbunt med 6 000 kronor. Då stod upphittaren här i receptionen. Han fick 10 procent i hittelön, så det blev ju en slant. En annan lämnade in 4 000 kronor som hittades under en parkbänk under Malmöfestivalen. Vi hittade ingen ägare så i slutändan tillföll pengarna upphittaren.

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

Fakta: Hittegods

Hittills i år har 295 hittegodsärenden kommit in till polisen i Trelleborg. Siffran brukar ligga på drygt 300 per år. Om du förlorar, tappar eller blir bestulen på något bör du ringa polisen och göra en stöld- eller förlustanmälan. Den som hittar ett föremål och behåller det är skyldig att anmäla fyndet till polisen eller ägaren inom 14 dagar. Annars kan upphittaren dömas för fyndföreseelse. Enligt rättspraxis är en skälig hittelön tio procent av godsets värde.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons