GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Arkitekten om de omstridda höghusen vid Stadsparken: ”Kommer fungera utmärkt”

Att bygga ett tiovåningshus vid Stadsparkens södra entré är kontroversiellt i Trelleborg. Men arkitekten Arne Jönsson, som arbetat med detaljplanen och skissat på de planerade husen, är övertygad om att det kommer fungera utmärkt. ”Det är alltid kontroversiellt att bygga på en plats där folk bryr sig”, säger han.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Trelleborg • Publicerad 20 december 2022
Arkitekten bakom de nya husen som planeras vid Stadsparken och Stortorget är samma som ritat dem i det intilliggande kvarteret.
Arkitekten bakom de nya husen som planeras vid Stadsparken och Stortorget är samma som ritat dem i det intilliggande kvarteret.Foto: Arkitektlaget

Det är inte bara de som bor alldeles intill som förfasat sig över tanken på att ett tio våningar högt hus ska resa sig precis vid Stadsparkens sydvästra hörn. Protesterna har stundtals varit högljudda. Men nu går det inte längre att överklaga den detaljplan som kommer att ligga till grund för den kommande utvecklingen av fastigheten som har beteckningen Kiosken 1.

Precis intill ligger kvarteret Bävern som stod färdigt för snart fem år sedan. Tre av husen ritades av samma arkitekt som nu tillsammans med Trelleborg kommuns planavdelning arbetat med detaljplanen för Kiosken 1.

– Vi vann en tävling för ungefär tio år sedan. Det är det som sen blev husen längs Nygatan. Det känns kul att få en fortsättning på dem. Det var något som saknades med kiosken där som sedan brann, säger arkitekt Arne Jönsson från Arkitektlaget Skåne.

Han berättar att arbetet med detaljplanen har pågått länge och tankarna om bland annat antalet huskroppar och antalet våningar har gått fram och tillbaka. Till slut blev det ett hus med tio våningar och ett med sex våningar.

– Det började med ett hus. Sedan gjordes ett inspel där vi tittade på tre hus och till slut landade det i att det blir två hus. Det är en fin ensemble med, och ett avslut på, de andra tre redan befintliga husen, säger Arne Jönsson som även lyfter fram det lilla torg som kommer att skapas i vinkeln mellan de båda husen.

Tiovåningshuset, till höger och sexvåningshuset till vänster, planeras att byggas tätt intill varanda och på ytan söder om tiovåningshuset kommer det att bli som ett litet torg.
Tiovåningshuset, till höger och sexvåningshuset till vänster, planeras att byggas tätt intill varanda och på ytan söder om tiovåningshuset kommer det att bli som ett litet torg.Foto: Arkitektlaget

Han ser gärna att det blir någon form av kafé eller restaurang i bottenplanet.

– Vi vill förstärka och aktivera en plats som man just nu mest bara passerar. Det handlar om att tillföra verksamheter som ger liv och rörelse under större delen av dagen. Det kan bli jättefint med en verksamhet som ligger både utåt torget och runtom hörnet mot det lilla torget som bildas mot Nygatan. Det är verkligen ett superläge med dels en södersida och dels kvällssidan mot torget, säger Arne Jönsson som tänker att det på andra våningen kan tänkas bli någon form av kontorsytor.

Men största delen handlar om att bygga bostäder, tanken är ett 40-tal lägenheter.

– Grejen med det är att man aktiverar platsen dygnet runt. Det brukar skapa trygghet, säger han.

”Vi har dessutom dragit tillbaka tiovåningshuset mot parken så att det inte ligger ända ute vid gatan. Hade det gjort det hade man kunnat få känslan av att det trillar på en.”
Arne Jönsson, arkitekt

Att bygga ett hus som blir så högt som tio våningar menar Arne Jönsson inte är något problem för stadsbilden.

– Torget är såpass stort att det klarar det. Vi har dessutom dragit tillbaka tiovåningshuset mot parken så att det inte ligger ända ute vid gatan. Hade det gjort det hade man kunnat få känslan av att det trillar på en. Men även parken är så stor att den klarar en så hög byggnad. Dessutom är vattentornet mycket högre. Detta blir bara ungefär två tredjedelar av höjden.

I gattet som blir mellan de befintliga husen i kvarteret Bävern och de planerade höghusen planeras även för en ny entré till Stadsparken.

– Där kommer bli ungefär 12-13 meter mellan husen och där får man i min värld en tydlig entré till parken, säger Arne Jönsson.

Gattet mellan det nya tiovåningshuset och det befintliga huset i kvarteret Bävern kommer att leda till Stadsparkens nya entré.
Gattet mellan det nya tiovåningshuset och det befintliga huset i kvarteret Bävern kommer att leda till Stadsparkens nya entré.Foto: Arkitektlaget

Precis som de andra husen ser han att även de nya husen ska ha en fasad av tegel.

– Tanken är att de ger ett starkt och tidlöst formspråk med tegel som bärande material. Det är ett av de material som klarar tidens tand bäst. Jag tittade också på husen i Trelleborg och fastnade då för ett antal fina röda tegelhus, säger Arne Jönsson men understryker att de nya husen inte är helt färdigritade ännu.

– Men jag har försökt att lägga till detaljer som mönstermurning. Jag tycker att det är viktigt att det finns grejer som man upptäcker efterhand, konstaterar han.

Att planerna bemöts med en del protester förvånar honom inte.

– Det är alltid kontroversiellt att bygga där folk bryr sig. Många kan också ha svårt att relatera till skalor och höjder. Jag är övertygad om att det kommer att fungera utmärkt med ett tiovåningshus här.

Tiovåningshuset kommer att bli cirka två tredjedelar så högt som Gamla vattentornet.
Tiovåningshuset kommer att bli cirka två tredjedelar så högt som Gamla vattentornet.Foto: Arkitektlaget
Fakta

Projekt Stadsparkshusen

Detaljplanen innebär att man bygger två nya byggnader mellan Stortorget och kvarteret Bävern, en högre byggnad i öster och en lägre i väster. Den högre byggs i tio våningsplan och den lägre i sex. Bottenvåningarna ska innehålla centrumverksamheter.

Den befintliga gångvägen utmed Nygatan breddas för att möjliggöra en sammanhängande utformning från kvarteret Bävern fram till torget. Passagen mellan Kiosken och kvarteret Bävern omgestaltas.

Ett ”arkitektoniskt släktskap” ska eftersträvas med bebyggelsen i kvarteret Bävern. Entréerna ska i huvudsak riktas mot Nygatan och Stortorget.

Totalt planeras ett 40-tal hyresrätter fördelade på 1:or, 2:or och 3:or och cirka 780 kvadratmeter lokalarea för centrumverksamhet.

Källa: Förslaget till detaljplan för fastigheten Kiosken 1 med flera.

Arkitekt Arne Jönsson på Arkitektlaget menar att någon form av servering hade kunnat tillföra något till platsen vid Stortorget och Nygatan.
Arkitekt Arne Jönsson på Arkitektlaget menar att någon form av servering hade kunnat tillföra något till platsen vid Stortorget och Nygatan.Foto: Arkitektlaget
Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.