Annons

Arkitekt väcker idéer om paviljong på torget

Mikaelibrunnen flyttas en bit bort. Den planerade verandan ersätts med en paviljong och en uteservering. Så ser arkitekten Eva Aréns förslag till ett förnyat Gamla Torg ut.
Trelleborg • Publicerad 2 februari 2006
Idén som Eva Arén presenterar visar en paviljong, handkappanpassad entré och flyttad Mikaelibrunn. Gatan ska enligt skissen smalnas av och valet av gatsten ska bli mer enhetligt.Skiss: EVA ARÉN
Idén som Eva Arén presenterar visar en paviljong, handkappanpassad entré och flyttad Mikaelibrunn. Gatan ska enligt skissen smalnas av och valet av gatsten ska bli mer enhetligt.Skiss: EVA ARÉNFoto: 

På torsdagen presenterade Eva Arén sina skisser som visar hur Gamla Torg kan förändras. Enligt hennes vision kan det anläggas en paviljong utanför Tobbes kök och pub, alltså mitt på torget.

Förslaget, som enbart är på idéstadiet, bygger på att Mikaelibrunnen placeras vid byggnaden som ligger i den västra delen av torget, utanför det som i folkmun brukar kallas Hellmanska huset och ibland Toffelmakarhuset.

Annons

– Det är viktigt att låta huset där restaurangen ligger få leva sitt eget liv, utan att förvanskas, säger Arén, som nu lanserar idén att bygga en paviljong på torget med plats för ett 60-tal gäster och en uteservering i närheten, som rymmer cirka ett 100-tal gäster. Aréns förslag är helt färskt. Nu hänger det på hur krögaren Tobias Östring, som driver Tobbes kök och pub, ställer sig i frågan. Tidigare har han lämnat in en bygglovsansökan där han vill bygga till en veranda till det anrika värdshuset, vilket mött motstånd av Föreningen Gamla Trelleborg. Tobias Östring, som sett förslaget vill inte ta ställning till Aréns förslag.

– Jag har inte hunnit smälta det, säger han.

Initiativet till att anlita Eva Arén togs av kommunalrådet Egil Ahl (s) för några veckor sedan. Arkitekten har tidigare ritat rekonstruktionen av Trelleborgen, paviljongen till Vattentornet och konsulterats om Rådhustorget, som snart ska prydas med konstnären Claes Hakes verk.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons