Annons

Arkeologerna hoppas på mer

Sedan i mitten av april har arkeologerna grävt i marken väster om Skegrie. I dag lämnar de området som visade sig vara riktigt fyndrikt. Men de hoppas kunna återvända för att gräva ut ännu mer.
Trelleborg • Publicerad 3 juli 2008
Bengt Söderberg visar stenblocket som kan ha varit taket till Skegriedösens granndös.
Bengt Söderberg visar stenblocket som kan ha varit taket till Skegriedösens granndös.Foto: 
Arkeolog Håkan Svensson är en av de elva arkeologer som sedan i april har arbetat med utgrävningen.
Arkeolog Håkan Svensson är en av de elva arkeologer som sedan i april har arbetat med utgrävningen.Foto: 
En kam från 800-talet var ett av hundratals fynd som gjorts inom utgrävningsområdet. Bild: RAÄ
En kam från 800-talet var ett av hundratals fynd som gjorts inom utgrävningsområdet. Bild: RAÄFoto: 
Annika Knarrström skyfflar för hand för att få fram så mycket som möjligt av fynden innan det är dags att packa ihop och ägna tiden åt att analysera alla fynd.
Annika Knarrström skyfflar för hand för att få fram så mycket som möjligt av fynden innan det är dags att packa ihop och ägna tiden åt att analysera alla fynd.Foto: 
De senaste dagarna har arkeologerna arbetat febrilt för att få fram allt som dolt sig under åkermarken väster om E  6 vid Skegrie. Våren 2009 kommer arbetet med att bygga den nya motorvägen som ska dras där utgrävningarna gjorts påbörjas. BILD: Claes Nyberg
De senaste dagarna har arkeologerna arbetat febrilt för att få fram allt som dolt sig under åkermarken väster om E  6 vid Skegrie. Våren 2009 kommer arbetet med att bygga den nya motorvägen som ska dras där utgrävningarna gjorts påbörjas. BILD: Claes NybergFoto: 

Någon fortsättning på processionsvägen från Döserygg i Håslöv har man inte hittat men teorin om att Skegriedösen inte var ensam stämde. Det kan arkeologerna som grävt i området nu konstatera.

- Vi trodde först att vi hittat två dösar till men en var så förstörd så det kan ha varit bara resta stenar eller en annan form av monument, säger Bengt Söderberg, projektledare för utgrävningen.

Annons

Att man åtminstone hittat en dös till är man säker på. I tisdags blev dessutom lyckan total när ett stort stenblock och ett par mindre dök upp i den del av utgrävningsområdet som varit en våtmark.

- Det är med stor sannolikhet takblocket till dösen som vi hittat, berättar Bengt Söderberg som betecknar fyndet som unikt.

Man har försökt pussla ihop stenbitarna och stenblocket har troligtvis varit tre meter långt, två meter brett och en meter tjockt. - Man har monterat ner dösen. Jag kan tänka mig att det hänt under 1800- eller tidigt 1900-tal då man odlade varenda centimeter, säger Bengt Söderberg.

Själva dösen har man bara lyckats gräva ut till hälften. Andra delen ligger utanför det område där utgrävningen pågått.

- Vi räknar med att återkomma och få andra delen också.

Förutom dösen har man vid utgrävningen funnit rester både av grophus, medeltida stolphus, en massa offergropar och ett dike som kan vara markeringen av en tomtgräns från sen vikingatid. Gränsen sammanfaller väl med Skegrie kyrka och gårdarna som legat i en radby kring den.

- Kyrkan hamnar då mitt i. Medan dösarna hamnar utanför, säger Bengt Söderberg som menar att en teori är att tomtgränsen härstammar från en brytningstid då man inte längre varit intresserad av dösarna.

Tidigare lämningar visar tvärtom att de som bott där tycks ha velat vara nära dösarna.

- Man har uppenbarligen gillat den här miljön med dösarna, säger Bengt Söderberg som nämner liknande fynd på två platser på norra Jylland.

- Det här skulle vara jättespännande att jobba vidare med, säger han.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons