Annons

Arkeologer ska gräva längs gasledning

Arkeologerna ska göra en utredning längs sträckningen av den planerade gasledningen från biogasanläggningen i Jordberga till Kapphög i Trelleborg. Där ska biogasen kopplas in på det svenska stamnätet för gas.
Trelleborg • Publicerad 9 april 2013
Foto: Claes Nyberg

Det handlar om en två mil lång gasledning som ska byggas. Längs sträckan har arkeologerna redan hittat 15 olika platser som kan vara känsliga ur fornminnessynpunkt. Både genom undersökningar och genom att titta i arkiven.

De platserna ska nu undersökas med syfte att hitta eventuella fornlämningar i marken.

Annons

Sammanlagt handlar det om maximalt cirka 5 000 kvadratmeter som ska undersökas. Kostnaden beräknas till ungefär en kvarts miljon kronor.

Under den första inventeringen har arkeologerna bland annat hittat flintrester, både slagen och bränd flinta, skrapor, en kritpipa, keramik från 1600-talet samt delar av ett bryne.

Nära dragningen av gasledningen finns flera sedan tidigare kända fornlämningar och arkeologerna misstänker att det bland annat kan finnas gravfält och bosättningar där ledningen ska dras fram.

När utredningen är klar ska den analyseras för att se om det behövs ytterligare undersökningar av marken på något ställe.

Martin Falkenby
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons