Annons

Arkeologer kan ha funnit invånare från Trelleborgen

Sex gravar med sju mycket välbevarade skelett har hittats vid en utgrävning på bageriet Finax område vid Vannhög. Stämmer arkeologernas gissningar så kan de begravda ha levt då Trelleborgen var bebodd och aktiv.
Trelleborg • Publicerad 4 mars 2005
Arkeolog Bengt Jacobsson gräver ut den åttonde och sista graven på det över tusen år gamla gravfältet vid Vannhög. Två utgrävda gravar visade sig vara tomma.
Arkeolog Bengt Jacobsson gräver ut den åttonde och sista graven på det över tusen år gamla gravfältet vid Vannhög. Två utgrävda gravar visade sig vara tomma.Foto: 
En riktig Trelleborgsviking? Den här skallen tillhörde sannolikt en trelleborgare som levde i staden på vikingatiden. Om det är en man eller kvinna har man ännu inte tagit reda på.
En riktig Trelleborgsviking? Den här skallen tillhörde sannolikt en trelleborgare som levde i staden på vikingatiden. Om det är en man eller kvinna har man ännu inte tagit reda på.Foto: 
Bara någon decimeter under jordytan döljer sig gravarna som troligtvis är från vikingatiden. Bild: Claes Nyberg
Bara någon decimeter under jordytan döljer sig gravarna som troligtvis är från vikingatiden. Bild: Claes NybergFoto: 

Området är sedan tidigare ett välkänt gravfält. Arkeologer har ända sedan i början av förra seklet grävt där med jämna mellanrum.

För två veckor sedan påbörjades ännu en utgrävning. Anledningen är att Finax planerar en större utbyggnad som delvis ska ligga på det gamla gravfältet.

Annons

– Vi har hittat väldigt välbevarade skelett i gravarna. En av dem var dessutom en dubbelgrav där människorna begravts ovanpå varandra i stället för bredvid varandra som är vanligt, säger Sven Hellerström, arkeolog från Riksantikvarieämbetet UV syd och projektledare för utgrävningen.

Tillsammans med skeletten har man dessutom bland annat funnit lerkärl, järnknivar, ett bryne, en bronsnål samt en kam. Någon exakt datering av föremålen har ännu inte gjorts men enligt Sven Hellerström så tyder fynden på att gravarna är från yngre järnåldern eller vikingatiden.

– Vi spekulerar i om de är samtida med borgen, säger Sven Hellerström och syftar på Trelleborgen.

– Det är inte alls omöjligt att de har bott på borgen och sedan begravts här, säger han.

Ur arkeologisk synvinkel är själva skelettfynden dessutom väldigt intressanta.

– Skelettet som har legat här är väldigt välbevarat tack vare att det är väldigt mycket kalk i gruset här. Våra osteologer, benexperter, kan få ut mycket av välbevarade skelett, säger Sven Hellerström och visar en av de utgrävda gravarna.

I går grävde Bengt Jacobsson, välkänd arkeolog i Trelleborg, ut den åttonde och förmodligen sista graven på området. Han har varit med vid en tidigare utgrävning 1990 i samma område. Även då gjordes viktiga fynd.

– Det är roligt att det kommer fram lite grejer här. Det är dessutom väldigt välbevarat. Förra gången grävde vi fram sex individer och hittade både pärlor, sländtrissor och järnknivar, säger han.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

$LOC_ON$TRELLEBORG$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons