Annons

Arkeologer hittade fortsättning på väg

Vart tar vägen vägen? Den frågan ställde sig arkeologerna efter utgrävningen av den palissadkantade processionsvägen vid Döserygg för två år sedan. Nu kan de ha fått svaret.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2010
Foto: 

Arkeologerna är nästan säkra på att det är fortsättningen på den över 5 000 år gamla processionsvägen som man hittat i samband med en förundersökning inför anläggandet av en ny markväg öster om E 6.

– Det var verkligen roligt att vi hittade processionsvägen. Vi hade en otrolig tur med vädret när vi grävde. Det var fukt i marken och lite moln på himlen vilket gjorde att det gick att se de svaga färgningar i marken som det handlar om, säger arkeolog Cecilia Cronberg som var med vid förundersökningen.

Annons

Fyndet gjordes precis vid kommungränsen mellan Trelleborgs och Vellinge kommun. Förutom en del av den palissadkantade vägen hittade man också en döslämning från yngre stenålder och tecken på en järnåldersbosättning.

Det var i juni i år som arkeologerna gjorde undersökningen. Tidigare har man försökt att lokalisera fortsättningen av processionsvägen öster om den befintliga E 6 men misslyckats.

– Vi hade såklart förhoppningar om att hitta den samtidigt som vi fick söka kritiskt, säger Cecilia Cronberg.

Undersökningen gjordes genom att man med hjälp av grävmaskin drog bort matjorden i ett antal två meter breda schakt i det område där en ny markväg samt en damm skulle anläggas.

Cecilia Cronberg var med vid Döserygg år 2008 så hon visste hur spåren från vägen såg ut där. Det man nu hittat visar att vägen troligen inte var lika pampig som vid Döserygg, men att den ändå var tydligt markerad.

– Det var en markerad väg både med bautastenar och kanske träpålar.

Men här har det inte funnits gravar på samma sätt. Just Döserygg var ju något helt speciellt.

Om det är samma väg som vid Döserygg innebär det att den palissadkantade vägen nu kan härledas över en kilometer.

Riksantikvarieämbetet har även låtit genomföra en så kallad georadarundersökning i området för att försöka få reda på var vägen har gått. Ett österrikiskt team har gjort undersökningen, men någon rapport är ännu inte klar.

– Vi har sökt pengar för att nästa vår göra en ny undersökning och försöka få tag i vägen. Det skulle i så fall bekräfta att det var den som man nu hittat, säger arkeolog Magnus Andersson som var projektledare vid utgrävningen av Döserygg.

Anna Thulin
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons