Annons

Arkeologer går till botten vid Skåre

Arkeologerna vid Malmö kulturmiljö ska göra en arkeologisk utredning av havsbottnen utanför Skåre.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2006

Bakgrunden är att Vattenfalls dotterbolag Sweden offshore wind AB planerar en vindkraftpark med 128 möllor på Kriegers Flak mellan Sverige och Tyskland.

Kablarna från vindkraftparken ska enligt planerna dras i land vid Skåre och det är i samband med de arbetena som den arkeologiska utredningen på havsbottnen ska göras.

Annons

I sitt beslut skriver länsstyrelsen att det aldrig har gjorts någon systematisk inventering av vattenområdena utanför kusterna. För att göra en korrekt bedömning av hur mycket fornlämningar det kan finnas på havsbottnen får man därför använda kunskaperna om hur fartygstrafiken sett ut historiskt sett och det närliggande kustområdets kulturhistoria.

Det område som ska undersökas breder ut sig från stranden och ungefär 450 meter ut. Det handlar om fyra undersökningsstråk, längs de fyra kablar som planeras dras i land vid Skåre.

Inom det område som ska undersökas finns inga marina fornlämningar registrerade. Det utesluter inte att det kan finnas fartygslämningar inom området. Länsstyrelsen påpekar i sitt beslut att det ofta saknas positionsangivelse för vrak och förlisningar. Det finns ett antal uppgifter om olika förlisningar och vrak som ska finnas i vattenområdet mellan Trelleborg och Kämpinge, men bara med hänvisning till området i stort.

Farvattnet har historiskt sett haft intensiv sjötrafik.

"Redan på 1200-talet hade Hansan etablerat sig i det närliggande Trelleborg" skriver länsstyrelsen.

Sannolikt har det funnits täta kontakter med andra närliggande platser, kanske främst Skånemarknaderna i Skanör och Falsterbo, men även med Skåre, som sannolikt varit med i det medeltida skånska sillafisket, enligt länsstyrelsen.

En anledning är att Skåre har en bra naturhamn, något som är sällsynt på denna kuststräcka.

Det kan även finnas förhistoriska lämningar på havsbottnen, eftersom den skånska strandlinjen genomgått ganska stora förändringar genom landytans olika nivåer. De lämningarna brukar hittas på mellan 1,5 och 6 meters djup.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons