Årets nykomling: Flytt till Trelleborg blev ett lyft

När Lackcenter flyttade till Trelleborg räknade man med ett uppstartsår och att man skulle tappa kunder. Det blev tvärtom.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2007
Jörgen Jönsson samarbetar med airbrushmålaren Terje Aspmo och kan på det sättet erbjuda sina kunder tjänster utöver det vanliga i lackeringsbranschen.BILD: CLAES NYBERG
Jörgen Jönsson samarbetar med airbrushmålaren Terje Aspmo och kan på det sättet erbjuda sina kunder tjänster utöver det vanliga i lackeringsbranschen.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Inne i lokalen på Västra Industriområdet står det lastbilar överallt. Utanför väntar fler lastbilar på lackering.

- Vi har fullt upp till vecka 48 nästa år, säger Jörgen Jönsson som driver verksamheten.

Lackcenter startades 1994 av makarna Catharina och Jörgen Jönsson i Skanör. Jörgen som har 35 års erfarenhet i branschen håller i verksamheten och Catharina i det ekonomiska. Verksamheten placerades i Malmö, där företaget höll till tills man var tvungna att bygga ut.

- Men vi är inte så beroende av läget. Tomtpriserna skiljde så mycket att det inte lönade sig att bygga i Malmö, säger Jörgen Jönsson.

I stället blev det en tomt och nybygge i Trelleborg. Lokalen stod klar i september 2006. Företaget räknade med att tappa kunder när man lämnade Malmö och att det första året skulle bli ett startår. Men i stället står företaget upp över öronen med arbete.

- Det är dels på grund av tidspressade planer i branschen och att vi fått stora kunder. Sedan är det nog mycket nyhetens behag, att vi är en ny anläggning. Alla fordon lackeras i den stora sprutboxen. Ventilationen är av storlek större för att ge en uthärdlig miljö. När ett fordon är färdiglackat tar det 35 minuter att torka. Luften värms upp till 70 grader och kyls sedan snabbt ner med hjälp av stora fläktar. Sedan är det dags för nästa bil.

Sedan flytten till Trelleborg har företaget fått ett stort antal kunder från Danmark. Styrkan är att försöka hålla korta leveranstider trots ett stort tryck.

- Vi försöker hålla tio arbetsdagar. Det har oftast fungerat bra.

Lackcenter hanterar bara tunga fordon och har bland de största volymerna i landet. Kunderna är stora tillverkare som Volvo, Scania, Mercedes och MAN men även en del åkerier.

Lackcenter räknar i år med att omsätta åtta- nio miljoner kronor. Varje fordon kräver 70- 100 arbetstimmar och företaget har nio anställda som hjälps åt med att slipa, maskera, lacka och montera.

Företaget håller även på med finlir. En av världens bästa airbrushmålare, Terje Aspmo, är knuten till företaget sedan några år tillbaka och besöker Trelleborg två gånger i månaden.

Nästa år väntar nya utmaningar.

- Våra planer är att bygga en hel hall och ha till montering och tvätt, säger Jörgen Jönsson.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.