Annons

Årets narkotikasökhund – en riktig underdog

Har du en dröm som verkar ouppnåelig? Då kanske Atte från Anderslöv kan inspirera dig. I Tullverkets tester visade han svaga resultat och hängde löst. Men han blev trots allt antagen som sökhund och är nu bäst i Sverige.
Trelleborg • Publicerad 13 november 2019 • Uppdaterad 15 november 2019
Josefin Frid och Atte åker varje dag in till tullhuset i Hyllie. Där börjar arbetsdagen för hunden som som blivit utsedd till årets narkotikasökhund.
Josefin Frid och Atte åker varje dag in till tullhuset i Hyllie. Där börjar arbetsdagen för hunden som som blivit utsedd till årets narkotikasökhund.Foto: Sofia Bergström Nielsen

Årets narkotikasökhund bor i Trelleborg och är född i Anderslöv. Han är även matte Josefin Frids favoritjobbarkompis.

– Han är den bästa kollegan man kan ha, även om jag gillar mina kollegor på två ben också, säger Josefin Frid.

Annons

Deras vägar korsades 2017 när Josefin Frid blev hundförare och Atte tränades till narkotikasökhund. Från början var han jakthund, men höll inte riktigt måttet. Hans första ägare fick tipset att höra av sig till Tullverket. Där fick Atte genomgå olika tester, men till en början såg det riktigt mörkt ut för labradoren.

– Atte gjorde inte så bra ifrån sig på testerna. Det är en stor skillnad mellan en jakthund och en sökhund. En jakthund är hårt hållen och får lära sig att lyda. En sökhund ska tvärtom ta egna initiativ och vara spontan, berättar Josefin Frid.

I två år har de jobbat tillsammans, Josefin Frid och Atte.
I två år har de jobbat tillsammans, Josefin Frid och Atte.Foto: Sofia Bergström Nielsen

Till slut blev Atte antagen för att bli sökhund och Josefin Frid hans värd. De bor tillsammans i Trelleborg och har tränat mycket.

– Jag fick rådet att ta bort all lydnad. Det kändes konstigt i början, det var ju praktiskt att ha en hund som löd en hela tiden, säger hon.

Fakta

Atte

Ras: labrador retriever.

Ålder: fyra år.

Född: kennel Roekull i Anderslöv.

Bragd: har gjort 206 narkotikabeslag vid 152 tillfällen.

Men när Atte fick mer svängrum växte hans självförtroende och initiativförmåga. Han började agera på sina impulser, om han kände en särskild lukt när han var ute med Josefin Frid. Under de två åren han har varit sökhund har han blivit säkrare och säkrare.

– Han har gjort många grova beslag, det vill säga beslag som ger mer än två års fängelse, säger hon.

Det är emellertid de små beslagen som kan visa hur skicklig sökhund Atte är, eftersom det är svårare att spåra små mängder än stora. Josefin Frid är imponerad över hur han kan nosa sig fram till narkotika i bilar som kör förbi honom på vägen.

– Han väljer ut de bilar som vi ska söka igenom. En gång i Ystads hamn kontrollerade vi lastbilar. Atte markerade på en lastbil och när vi sökte igenom lasten hittade vi ingenting. Då sprang han fram till föraren – som visade sig ha tre gram cannabis på sig. Det visar hur bra nos han har, säger hon.

Nu ska hon och Atte fira utmärkelsen.

– Det kan vara dystert att jobba med narkotikabeslag och man möter en del sorgliga människoöden. Men det är skönt att kunna stoppa narkotikan från att göra mer skada. Det är skönt att ha en kollega som kan bidra med så mycket gott i samhället, säger hon.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons