Annons

Årets lykttändare blev en historisk person

Han har bott 54 år i kommunen, brinner för Gamla Trelleborg och har lyft fram mängder med industrihistoriska minnen. Nu kan han också skriva lykttändare på sitt visitkort.
Trelleborg • Publicerad 2 december 2012
Lykttändare blev Carl Aspegren. Han fick utmärkelsen av Inger Hansson (M), ordförande i kommunfullmäktige.
Lykttändare blev Carl Aspegren. Han fick utmärkelsen av Inger Hansson (M), ordförande i kommunfullmäktige.Foto: 
Foto: Tomas Nyberg

Carl Aspegren. Så heter årets lykttändare. Han utnämndes på söndagseftermiddagen i ett kylslaget och blåsigt Trelleborg. Motiveringen löd bland annat: "Gummi-Gutt, Wittmer, Akvarex, listan kan göras lång på företeelser som bevarats till eftervärlden tack vare denna person. Oändligt antal timmar i dammiga arkiv har resulterat i att generationer trelleborgares slit inte försvunnit in i glömska. När andra vill slänga historian på sophögen står denna person alltid redo att ta tillvara minnena från en tid som flytt, till fromma för såväl dagens som morgondagens trelleborgare."

Och det var en både stolt och hedrad Carl Aspegren, som iförd svart höghatt, tog emot utmärkelsen på scenen utanför rådhuset.

Annons

– Det känns väldigt fint. Jag är ju simrishamnare från början, så efter 54 har jag till slut blivit trelleborgare på riktigt, säger Carl Aspegren med ett skratt.

Hur ska du fira att du blev årets lykttändare?

– Inte på något särskilt sätt. Jag fick faktiskt reda på det för ett ganska bra tag sen.

Det var kommunfullmäktiges ordförande Inger Hansson (M) som höll i ceremonin. Hon säger att det fanns många nominerade till den prestigefyllda utmärkelsen. Men att valet till slut kändes helt rätt.

– Det var svårt i och med att det fanns många att välja på. Utmärkelsen ska gå till någon som satt Trelleborg på kartan. I Carls fall har han gjort det med sin livsgärning. Det är fantastiskt, säger Inger Hansson.

Under söndagen anordnades också julskyltning i Trelleborg med marknad och öppna butiker. Självklart fanns tomten på plats.

Vad önskar sig tomten i julklapp?

– Haha. Nya renar, de jag har börjar bli lite gamla.

Victor Kristiansson var ett av barnen som fick en kram av tomten.

– Vi är ute och minglar lite idag. De flesta julklapparna har jag faktiskt köpt redan. Jag tror aldrig att jag har varit ute i så god tid innan, säger mamma Lotta Kristiansson.

Maria Sällberg
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons