Årets julmat ätbar – men inte felfri
Den som har julbordsfrossat i Trelleborg kan pusta ut. Allt var ätbart. Det visar de 67 livsmedelsprover som miljöförvaltningen tagit fram från femton olika restauranger i kommunen. Men även om samtliga prover är tjänliga – så är de inte felfria. Tretton rätter fick anmärkningar för att de hade för många bakterier i sig.
– Det får man ändå säga är ett bra resultat, säger Britt- Marie Paulik, chef på miljöförvaltningen i Trelleborg och pekar på att allt är tjänligt för sjunde året i rad.
Provtagningsresultatet är något sämre än fjolårets då nittio procent av proverna var helt utan anmärkning, medan det i år låg på åttio procent.
– En tioprocentig skillnad behöver inte betyda så mycket eftersom det är så få antal testade.
Av de tretton prover som fick anmärkning låg julskinka, sylta och laxen värst till. Resultaten är sig lika.
– Kött är känsliga livsmedel. Just gravlax är inte helt ovanligt att det får en anmärkning.
Att inte den känsliga ris a la maltan klarat sig bra förklarar Britt-MariePaulik med att den inte är så populär som förr och inte finns i lika stora mängder.
Vad innebär en anmärkning för en restaurang?
– Det indikerar att det kan bli bättre och att de måste förbättra sin hantering av livsmedlet.
Helene Rothstein Sylvesten