Årets influensa har nått Sydvästskåne

De första fallen av influensa A har nu rapporterats i sydvästra Skåne. Det är sju fall som säkerställts i laboratorieundersökningar. Dessutom har några fall rapporterats in av läkare.
Trelleborg • Publicerad 5 december 2003

De senaste åren har influensan kommit senare på året, omkring månadsskiftet januari/februari. Så i år är det ovanligt tidigt. Influensa A är den typ som ger epidemier. - Vi kan konstatera att vi har influensan här, säger Kristina Persson, biträdande smittskyddsläkare i Skåne. Men det är för tidigt att säga något om hur influensan kommer att utveckla sig. Influensaviruset förändrar sig spontant. Vissa år är förändringarna större, andra mindre. Därför är det inte säkert att immuniteten som skapats ett år fungerar nästa år. Av de tillgängliga laboratorieanalyserna framgår att årets virus är likt förra årets. Proven tas på personer som kan bli aktuella för att läggas in på sjukhus, personer som på något sätt tillhör riskgrupperna. Dessutom rapporterar ett antal läkare i primärvården in till smittskyddsenheten de fall som de anser vara influensa. Av omkring 600 patienter som i förra veckan hade kontakt med läkare var det bara två som bedömdes ha influensa. Influensa A är en typ som sprids från fågel till gris till människa. Under vecka 43 började influensafall rapporteras in till Smittskyddsinstitutet. Än så länge är det få men även ute i Europa är influensan tidig så förhållandevis många patienter är drabbade redan.

Christer Hansson christer.hansson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.