Annons

Årets gäster till bokens dag bokade

En gympalärare, en professor i onkologi och en deckarförfattare. Så ser listan med årets talare vid Bokens dag ut. "Ett perfekt startfält", säger Sune Andersson, samordnare för Bokens dag.
Trelleborg • Publicerad 23 september 2009
Foto: 
Igor Ardoris.Foto: 
Stefan Einhorn.Foto: 

TRELLEBORG. Deckarförfattaren Jan Mårtenson, gympaläraren och författaren Igor Ardoris från SVT:s Klass 9A, samt Stefan Einhorn, författare och professor i onkologi.

De blir årets talare vid Bokens dag som hålls i församlingshemmet i Trelleborg den tredje november.

Annons

– Det är ett perfekt startfält om du frågar mig. De är alla duktiga och spännande författare. Men sen gäller det att ha tur med. Vi har försökt boka in Einhorn och Mårtenson tidigare men har då inte lyckats få det att klaffa med deras schema. Så nu är vi helnöjda, säger Sune Andersson, samordnare och konferencier för Bokens dag.

Bokens dag har anordnats i kommunen sedan början av femtiotalet och var från början två olika evenemang. I början av 1980-talet samkördes dock de två bokkvällarna och är idag Trelleborgs enda bokseminarium.

Historiskt sett bjuder Bokens dag ofta in deckarförfattare att tala. Varför denna förkärlek till kriminalromanen?

– Deckarförfattare är ofta spännande talare. Vi brukar alltid försöka få med dem, även om jag själv helst läser historia och biografier. Men likt andra år ska vi även försöka få någon lokal författare att ställa upp, men vem det blir får vi se, säger Sune Andersson.

Årets talare är samtliga män. Hittade ni inga kvinnor som ville ställa upp?

– Nej, faktiskt inte. Precis som i fallet med Einhorn och Mårtenson fick vi inte ihop schemat med de tilltänkta kvinnliga talarna och då blev det bara män. Men nästa år kanske.

Johan Silfversten Bergman
Kristoffer Törnmalm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons