Årets företagare: Han verkar i det dolda

Från Trelleborg AB via Opel till eget företag. Alf Påhlsson har hittat sin nisch inom bilindustrin där han verkar utan att synas.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2007

Alf Påhlsson föddes 1946 och är uppvuxen i Trelleborg. Efter maskiningenjörsexamen i Malmö började han på Trelleborg AB. Där jobbade han i 20 år med bland annat teknisk support och produkter till gruv- och grusindustrin.

1989 tog han klivet över till bilbranschen och började sälja företagsbilar för Opel-Isuzu i Malmö. Och där hittade han sin företagsidé.

– Det som gjordes i bilarna innan de gick ut på marknaden är delar av det vi gör i dag, säger Alf Påhlsson.

Efter fyra år tog han steget och bildade Prefence AB. Företaget utrustar lättare lastbilar med skydd för att öka säkerheten för både förare och last, till exempel skyddsinklädnader och nät. De första fem åren jobbade han ensam både med att ta fram produkter och bearbeta kunder. Tillverkning och montering lades ut på andra företag.

– Nu jobbar vi mot generalagenter, de som importerar bilarna eller där man marknadsanpassar dem. Bland kunderna finns bland annat generalagenterna för märken som Renault, Fiat och Chrysler.

Produkterna har utvecklats under åren och företaget säljer i dag hela lösningar i olika material till sina kunder. Det har blivit mer designade inredningar och mindre skyddsgaller.

Utmaningen i framtiden går dels ut på att jobba med fler bilmärken och dels på att klara nya lagar och regler. Utvecklingen i Europa går mot att man inte får bygga på så mycket på bilarna. Men Alf Påhlsson tror på framtiden.

– Annars får vi ställa om och sälja produkterna direkt till biltillverkarna.

Företaget verkar i stor utsträckning i det fördolda. Ingen kan nämligen se att det är från Prefence utrustningen i bilen kommer.

– Vi sätter ingen logga på våra grejer. Jag känner att när ett företag säljer en bil har de inget behov av att visa att vi gjort det, säger Alf Påhlsson.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.