Annons

Årets företagare blir en man

Idag avgörs vem som får utmärkelsen Årets företagare. Tre kandidater finns kvar efter en förberedande utgallring. Alla är män. Sedan utmärkelsen delades ut för första gången i Trelleborg 1987 har bara manliga företagare fått priset. Så blir det även i år.
Trelleborg • Publicerad 30 november 2003

- Vi hade gärna sett en kvinnlig pristagare, och har även tagit upp frågan med Handelsklubben, eftersom många kvinnor driver handelsbolag. Men det är inte lätt. Rent statistiskt tror jag inte vi har så många kvinnliga företagsledare i Trelleborg, säger Per Johansson, näringslivschef i Trelleborg och ansvarig för kommunens beredning av priset. Företagarnas riksorganisation delar sedan 1985 ut utmärkelsen i samarbete med landets kommuner. Utmärkelsen ska vara ett hederstecken till en företagare som utfört en prestation i sin kommun under året. - Tanken är att det ska vara en person som på något sätt är en bra förebild för andra företagare, säger Mervi Neesfeld på FR. - Det behöver inte vara ett företag som expanderat eller som är så stort, huvudsaken är att priset går till en företagare som kan ge inspiration till andra. Det enda kravet är att man måste äga eller vara delägare i företaget, säger hon. I Trelleborg har man en annan syn på vem som ska få utmärkelsen. - Vi tycker inte att man kan göra det så enkelt, säger Per Johansson. Vi vill titta på vad företagaren har åstadkommit totalt sett, under en längre period. Det är viktigt att företaget är stabilt och inte bara har gått uppåt de senaste två åren.Andra kriterier som utvecklingsbolaget fäster vikt vid i sin bedömning är om företaget har investerat i kommunen, till exempel i lokaler eller produktionsmedel. En annan faktor är om företaget satt Trelleborgs namn på kartan. Att nominera företagare till priset är öppet för alla. Utvecklingsbolaget skickade tidigare i höst ut en uppmaning till alla företag i ett nyhetsbrev. - Men vi fick inte in särskilt många namn från företagen, konstaterar Per Johansson. Företagarklubbarna samt de fyra stora bankerna har också fått lämna namn. Därefter har Per Johansson besökt och intervjuat de företagare som kan komma i fråga. Bland nomineringarna fanns en kvinna med. Men efter gallringen ner till sju kandidater som utvecklingsbolaget gjort fanns enbart manliga företagare kvar. Och i fredags blev det tre kandidater kvar att välja mellan. Kommunalråden Lars Christensson och Egil Ahl fattar tillsammans med Per Johansson och två representanter från varje företagarklubb beslut om vem som blir Årets Företagare. På kommunens julmiddag den 15 december hyllas han. Tror du utmärkelsen har någon betydelse för den företagare som får det? - Ja, jag har hört av tidigare pristagare att den har ett marknadsvärde. Det skapas helt enkelt ett intresse kring det här företaget i och med uppmärksamheten, säger Per Johansson.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons