Årets Företag: Is i magen gav luft under vingarna

För några år sedan var företaget Safeaero på fallrepet. I dag har verksamheten växt ur kostymen och nästa år väntar flytt till nya lokaler.
Trelleborg • Publicerad 14 november 2007
När en avisningsmaskin lämnat golvet på Safeaero börjar maskinbygget om på nytt. Curt Herrström och kollegerna på Safeaero har en full orderbok för tillfället.BILD: CLAES NYBERG
När en avisningsmaskin lämnat golvet på Safeaero börjar maskinbygget om på nytt. Curt Herrström och kollegerna på Safeaero har en full orderbok för tillfället.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Safeaero som tillverkar avisningsmaskiner till flygplan, bildades 1997. Curt Herrström som i dag är företagets vd, var då passiv delägare. Men verksamheten gick trögt och företaget stod på randen till konkurs. Curt Herrström gick då in tillsammans med kollegan Karsten Werntoft och tog över. Nu började den tuffa uppgiften att vända skutan på rätt köl.

– När vi ringde och ville köpa grejer svarade de "ja men skicka pengarna först". Det tog lång tid att tvätta bort den stämpeln, säger Curt Herrström.

Övertagandet skedde den 11 september år 2000. Exakt ett år senare kom bakslaget. Efter terrorattentatet mot World Trade Center gick marknaden helt i stå.

– Vi hade två år i rad då vi bara levererade en maskin. För att gå plus minus noll måste vi få ut 5,5 maskin. Det var väldigt bistert.

Vändningen kom 2005 när företaget efter mycket bearbetande skrev avtal först med holländska KLM och strax därefter med Finnair.

I år räknar företaget med en omsättning på 60-70 miljoner kronor, dubbelt så mycket som 2006, och med att tillverka 12 avisningsmaskiner. 2008 tror företaget att omsättningen ska öka med ytterligare 60 procent. Bakom uppsvinget ligger tålmodigt och metodiskt arbete. Varje del av fordonen har dokumenterats ner i minsta detalj och informationen finns nu lagrad elektroniskt.

Gamla tekniska lösningar har ersatts av nya. I vissa fall rör det sig om helt unika lösningar som företaget är ensamt i branschen om.

Genom att samarbeta med andra företag i regionen om tillverkning av olika delar och komponenter har tillverkningen effektiviserats. Tidigare tog det 4500 arbetstimmar att tillverka en avisningsmaskin. I dag tar det 2500 timmar.

– Vi börjar närma oss målet. Vi ska ner till 2000, säger Curt Herrström.

Företaget sysselsätter ingenjörer, montörer, svetsare och säljare. Totalt 23 anställda. Nästan all tillverkning går på export och marknaden omfattar totalt 165 maskiner per år i världen.

Nästa år tar företaget ytterligare ett steg i utvecklingen. Verksamheten som då kommer att tillverka sammanlagt fem olika modeller flyttar till Mustangfabrikens gamla lokaler på Östra industriområdet. Där kan man bygga på tio maskiner samtidigt jämfört med fem i dag.

– Det passar oss som hand i handske. För att vi ska klara våra åtaganden är detta ett måste.

Ambitionen är att nästa år växa från 22 till 40 anställda. Företagets styrka är enligt Curt Herrström kunnandet.

– Den totala kunskapen om avisning är det viktigaste. Det gäller att kunna sin sak, säger han.

Magnus Aspegren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.