Annons

Martin Falkenby: Årets dagstidning i Trelleborg blir bättre och bättre

Nej, vi är inte Årets dagstidning i Sverige. Men vi är Årets dagstidning i Trelleborg – och vi blir bara bättre.
Martin FalkenbySkicka e-post
Krönika • Publicerad 18 februari 2023
Martin Falkenby
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Låt mig först gratulera de nominerade till Årets dagstidning, ett pris som ges till en dagstidning som lyckats lite extra under året som gått. De nominerade till priset presenterades i torsdags och är Dagens Nyheter, Vetlanda-Posten och våra koncernvänner på Kristianstadsbladet/Norra Skåne. Jag vet hur våra kollegor i nordöstra delen av Skåne slitit med att göra samgåendet lyckosamt. Eller som det heter i motiveringen:

Bittra konkurrenter blev kollegor och två tidningar blev en. Att fusionera utan att dra ner på det totala antalet journalister och att visa stigande kurvor på både läsar- och annonsintäkter första året imponerar.

Annons

Jag vet också att journalistiken i landet håller hög klass och att antalet bidrag var rekordmånga. För första gången under min tid som chefredaktör skickade Trelleborgs Allehanda in ett bidrag. Frågar ni mig så tycker jag att vi borde ha vunnit, men det är en subjektiv åsikt och jag är medveten om att juryn haft en svår uppgift att välja bland alla bidrag.

Men jag tror inte att så många tidningar utökat sin redaktion med 27 procent på ett bräde. Jag tror inte heller att så många tidningar lyckats överträffa ägarnas lönsamhetsmål så pass mycket som TA gjorde förra året. Ett bevis på att det lönar sig att investera i journalistiken, i innovationer, i genomarbetat material.

Ser vi tillbaka på det senaste året har TA svarat för flera viktiga avslöjanden. Vi har haft läsvärda reportageserier. Vi har startat poddar. Samtidigt försöker vi hela tiden vara nära dig som läsare, inte minst genom TA Live. Journalistiken ska utgå från medborgarna, samtidigt ska den överraska.

Det är också därför som vi glädjande nog har fler prenumeranter i dag än för ett år sedan.

Trelleborgs Allehanda väcker också nyfikenhet i branschen. Jag har tidigare berättat att vi hade ett dussintal olika tidningar på studiebesök 2022. Förra veckan kom det chefer från en annan koncern för att ta del av våra erfarenheter. Dialog och kunskapsöverföring är nyttigt för alla. Mediebranschen är inget undantag men tidigare har den präglats av protektionism. Det är vi inte betjänta av.

Det här året har inletts med att 6 av våra 14 redaktionella medarbetare gått eller går kompetenshöjande utbildning. Fler kurser väntar under våren. Allt för en ökad professionalitet till gagn för dig som läsare.

En ständig nyfikenhet och vilja att bli bättre präglar vår verksamhet. Vi ska testa nya grepp, annars kommer vi aldrig att utvecklas.

Och vet ni, på TA har vi ett fantastiskt gäng. Den årliga medarbetarundersökningen visar på ett högt engagemang, ett högt välmående, stor glädje på arbetsplatsen och motiverade medarbetare.

För samtidigt som vi levererar journalistik i toppklass så har vi roligt. Det betyder mer än en utmärkelse. Men viktigast är, som alltid, att du som läsare uppskattar vårt innehåll.

Aktuellt

Veckans

Avtryck

Styret skulle hålla fingrarna borta och låta arvodesberedningen arbeta ostört med ett nytt förslag om politikerarvoden. Med hjälp av tips och detektivarbete kunde vi i veckan avslöja att så inte riktigt varit fallet. Men det återstår att se om det slutgiltiga förslaget från beredningen bär på några spår från styret eller om fingeravtrycken har torkats av.

Intryck

Vad fint det var att se Visit Trelleborgs nya lokaler på C B Friisgatan. Hörnhuset är mina gamla domäner och igår hade jag äran att åter träda in i ”TA-huset” när Visit igår hade öppet hus.

Söktryck

Nu håller vi som bäst på att rekrytera inför sommaren. Intresset för att tillbringa en sommar på Sveriges sydligaste redaktion är stort. Kul!

Min karriär på TA inleddes för övrigt med en intervju inför ett sommarvikariat 1999. Jag tror inte att det var lika högt söktryck då…

Annons
Annons
Annons
Annons