Annons

Arbetsmiljöinspektionen följer upp arbetsmiljö

Arbetsmiljöinspektionen i Malmö besöker Trelleborgs lasarett under mars månad för att se om arbetsmiljön har förbättrats för vårdpersonalen.
Trelleborg • Publicerad 5 mars 2003

I fjor var Trelleborgs sjukhus ett av de sjukhus som fick böta för att de bröt mot beslutet att det måste vara ett fritt utrymme på minst 80 centimeter mellan sjukhussängarna. Regeln om placeringen av sängarna tillkom för att underlätta för sjukvårdspersonalen när de ska lyfta patienter, eller när de arbetar flera samtidigt med en vårdtagare. De sjukhus som bryter mot förbudet måste betala 30 000 kronor i vite vid varje överträdelse. Arbetsmiljöverkets beslut om vite överklagades av Region Skåne, men Arbetsmiljöverket gick vidare med ärendet till regeringen som gav dem rätt. I fjor skickade man in begäran om vitesutdömning av de sjukhus som brutit mot sängplaceringsregeln till länsrätten som valde att behandla varje sjukhus som ett ärende. Detta trots att varje inspekterat sjukhus hade överträtt regeln flera gånger och borde få böta betydligt mer. Arbetsmiljöverket överklagade därför till kammarrätten och fick rätt även där. I vecka 14 redovisas resultatet av marsinspektionerna, men Monica Björk på Arbetsmiljöinspektionen i Malmö ser redan resultat av deras arbete. - Arbetsgivarna och landstingen har blivit mer medvetna om att ergonomifrågor är viktiga. Sjukvårdspersonalen har mycket belastningsskador, rygg, nacke och axlar är utsatta, så en bättre arbetsmiljö kan minska antalet sjukskrivningar. Enligt arbetsmiljöverket uppger 64 procent av kvinnliga undersköterskor och vårdbiträden att de är kroppsligt uttröttade varje vecka. Arbetsmiljöverket följer löpande upp sjukhusen och tycker sig se allt färre överträdelser. - Vi ser allt färre felplacerade sängar, men visst finns det undantag, säger Monica Björk. - Det hela handlar om att förbättra arbetsmiljön för sjukvårdspersonalen. Text: Camilla Erkenfeldt

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons