Annons

Arbetslösheten på väg ner

Trelleborg • Publicerad 21 juni 2005

Trelleborgs kommun går försiktigt mot ljusare tider när det gäller arbetslösheten. Färsk statistik från länsarbetsnämnden visar att 3,5 procent av kommunens invånare var arbetslösa i maj. I maj förra året låg siffran på 3, 7 procent.

Siffran för riket låg på 3, 7 procent i maj och har inte förändrats från 2004. Motsvarande siffra för Skåne låg i maj på 3,9 procent och har inte heller ändrat sig från siffran i maj 2004.

Annons

I Trelleborg är det bland andra de långtidsarbetslösa, alltså de som varit arbetslösa i mer än sex månader, som står för den positiva tendensen.

I april 2004 fanns det 319 långtidsarbetslösa personer inskriva, i maj 2005 var de 217.

– Just förbättringen när de gäller långtidsarbetslösa är intressant, det visar att det händer något, att det rör på sig, säger Agneta Nilsson, biträdande chef för arbetsförmedlingen i Trelleborg och Vellinge.

Ett ökat antal personer som deltar i arbetsmarknadspolitiska program är också en del av förklaringen till de positiva siffrorna.

Även när det gäller män i kommunen kan man se en försiktig förbättring. I maj 2004 var 4,1 procent arbetslösa, i år var de 3,7 procent.

Arbetslösheten bland ungdomar mellan 18 och 24 år har dock ökat i Trelleborg under det senaste året i Trelleborg. I maj 2004 var 4, 4 procent i ålderskategorin arbetslösa. I maj 2005 var 5,2 procent arbetslösa.

En liten försämring när det gäller personer med akademisk utbildning har också skett under det sista året. I maj 2004 var 3 procent i kategorin arbetslösa. I maj 2005 var siffran 3,3 procent.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons