Annons

Arbetslösheten ökar i Trelleborg

Arbetslösheten ökar och Trelleborg ligger nu i den sämre tredjedelen av Skånes kommuner. Dessutom blir allt fler trelleborgare långtidsarbetslösa. Även den ökningen är större än genomsnittet för Skånes kommuner.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2003

I slutet av september var 4,2 procent av trelleborgarna mellan 16 och 64 år arbetslösa. I september förra året var arbetslösheten 3,6 procent. Trots att den genomsnittliga arbetslösheten i Skåne ligger högre, 4,4 procent, så har många skånska kommuner bättre siffror att visa upp. Lomma ligger bäst till med under 2 procent arbetslöshet medan 8 kommuner ligger på en arbetslöshet mellan 2 och 3 procent, 15 kommuner ligger mellan 3 och 4 procent. Flera av de större kommunerna har haft en större ökning än Trelleborg. I slutet av september i år var nästan 32 000 personer öppet arbetslösa i Skåne. Det innebär att arbetslösheten ökat med 5 000 personer. Men samma antal personer har försvunnit ur så kallade konjunkturberoende program under året. Hela ökningen av arbetslösheten skulle alltså kunna förklaras med att färre personer deltar i den här typen av program. I september månad hade 343 personer, eller 1,4 procent av befolkningen 16 - 64 år, varit öppet arbetslösa i minst 6 månader, eller 100 dagar om det är ungdomar. För ett år sedan var det 0,7 procent av trelleborgarna som var långtidsarbetslösa. Den ökningen är större än genomsnittet för Skåne. Antalet långtidsarbetslösa i Skåne ökade med nästan 3 000 personer till 8 800 mellan september i fjor och samma månad i år. Det är framför allt de långtidsarbetslösa ungdomarna som ökat. Det kan bero på att det är lättare att få etiketten långtidsarbetslös om man är ungdom än om man är äldre, 100 dagar mot 180.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons