Annons

Arbetslösheten ökar – då lovar kommunen att satsa

Tuffare tider väntar arbetsmarknaden i Trelleborg. Jobben minskar och oron stiger. Då greppar kommunen efter nödbromsen. "Vi kommer göra allt för att mildra effekterna", säger kommundirektören Rutger Persson.
Trelleborg • Publicerad 4 december 2008

Den vikande konjunkturen har bidragit till en ökning av varsel och en stigande arbetslöshet. Förra veckan var 698 personer arbetslösa i Trelleborg kommun. 171 personer fler än motsvarande vecka 2007. I nuläget ligger det även varsel på 150 personer.

- Vi är beredda om det här utvecklas snabbare än vi tror och vi kommer göra allt för att bromsa effekterna för trelleborgarna, säger kommundirektören Rutger Persson.

Annons

De oroväckande siffrorna gör att kommunen nu väljer att presentera en rad åtgärdsplaner.

I första hand vill de mildra effekterna för unga och personer med utländsk bakgrund. - Vi vill undvika att de hamnar i ett långvarigt bidragsberoende, vilket är en kostnad för kommunen, säger Cecilia Lejon, verksamhetschef för arbete och försörjning på kommunen.

Navigatorcentrum och Open Collage Network är två av projekten som ska bidra till att unga kommer ut på arbetsmarknaden.

Kommunen vill även anställa en arbetsmarknadssekreterare. Denna ska då få till uppgift att se till individernas behov. Nytt är även att kommunen vill samla sina resurser gällande arbetsmarknad, ekonomiskt bistånd, utbildningar och integrationsfrågor under ett tak. Detta för att uppnå synergieffekter och öka samspelet mellan respektive inriktning.

Regeringens beslut om jobb- och utvecklingsgaranti kommer dessutom att dra igång i Trelleborg i april nästa år.

Åtgärderna kommer inte att medföra ökade kostnader för kommunen, bortsett från arbetsmarknadssekreterarens tjänst. Enligt Ulf Bingsgård handlar det i stället om att rikta om de befintliga resurserna.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons