Annons

Arbetslösheten minskar

Det ljusnar på arbetsmarknaden. Såväl i hela landet som Skåne och Trelleborg. "Det är positivt att vi hade fler anmälda jobb i januari än motsvarande period förra året", sammanfattar Britt-Marie Trulsson på arbetsförmedlingen.
Trelleborg • Publicerad 10 februari 2005

Förra året var dystra besked med fortsatt ökad arbetslöshet och osedvanligt många varsel.

Nu vänder det.

Annons

I går fanns 39 lediga jobb anmälda på den lokala förmedlingen i Trelleborg. Det är 20 fler än den 10 januari 2004. En del av dessa nya arbeten som erbjuds är bland annat inom försäljning och några vakanta tjänster som lokalvårdare. Men arbetslösheten är i princip oförändrad nu, jämfört med förra året, eftersom fler är i arbetspolitiska åtgärder i dag än 2004.

Under januari månad var den öppna arbetslösheten 4,4 procent, relaterat till motsvarande period 2004, då den var 4,8 procent.

Under januari var 1056 personer öppet arbetslösa i Trelleborg och i januari var siffran 1 151 personer.

– Trots att den öppna arbetslöshten har sjunkit är det ungefär lika många som står utan arbete i dag som för ett år sedan. Fler finns i arbetsmarknadspolitiska program i dag än tidigare, konstaterar Britt-Marie Trulsson.

Enligt henne är det viktigt att notera att utvecklingen med fler nya jobb kan bromsas snabbt.

– Tre månader i rad har det skapats flera nya arbeten. Det är en tydlig trend som inger hopp. Men det kan dyka upp mörka moln på himlen. Varslen som lades förra året kan utlösas och konjunkturen kan hastigt svänga, säger Britt-Marie Trulsson. Jobben som nu undan för undan växer fram skapas framför allt inom byggsektorn och datorbranschen. Det bekräftar Agneta Roström som är länsarbetsdirektör.

– Det är dock få arbeten som skapas i den offentliga sektorn. Detsamma gäller traditionella kontorsjobb som rent allmänt blir färre, säger hon.

Många av trelleborgarna skaffar sig jobb utanför kommunens gränser.

– En del väljer att pendla till arbetsplatser i någon av grannkommunerna, säger Patrik Rosén, utredare på länsarbetsnämnden.

Johan Persson

Annons

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons