Annons

Arbetslöshet kan hämma röstandet

Är du gift och tror på ett jämnt val? Då räknar valnämnden i Trelleborg med dig på söndag. Men den höga arbetslösheten kan skjuta målet om 80 procents valdeltagande i sank.
Trelleborg • Publicerad 15 september 2010

Det senaste allmänna valet 2006 steg deltagandet efter att ha gått tillbaka två val i rad. Så även i Trelleborg.

– Ökningen beror på att 2006 var spännande och de andra valen var ospännande i regeringsfrågan. Väljarna är väldigt känsliga för om det är spännande och ovisst, eller om det inte är det, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet och primärforskare för de svenska valundersökningarna sedan 2002.

Annons

Det finns andra faktorer som påverkar valdeltagandet. Arbetslösheten är en sådan.

– Om du går från att ha jobb till att bli arbetslös så minskar det sannolikheten att du ska rösta med 15 procentenheter, i snitt, säger Henrik Oscarsson och konstaterar att det kan innebära ett lägre valdeltagande i år.

Likaså är personer som skiljer sig mindre benägna att gå och rösta, medan nyanställda och nygifta får ett ökat sug att rösta.

Den lokala valmyndigheten, valnämnden, har satt ett mål om 80 procents deltagande. Något som Henrik Oscarsson ser som en positiv indikator är att inströmningen av förtidsröster går bra. Det har också Jonny Sjöstedt, Trelleborgs kommuns kanslichef, märkt. Han ansvarar för valet och kan räkna in 4 439 förtidsröster till och med måndag. Motsvarande måndag 2006 hade 3 056 förtidsröster kommit in.

– Vi har ju ökat tillgängligheten för förtidsröstning. Det går att rösta på tre köpcentrum, säger Jonny Sjöstedt.

Antalet förtidsröstande är högre, men det är också antalet personer som får rösta. Inflyttningen har bidragit till nästan 2 000 fler röstberättigade: 33 045 personer.

– Det blir spännande att följa diskussionerna om valet är avgjort eller inte. Det påverkar väldigt starkt, framförallt väljare som mobiliserar sent, säger Henrik Oscarsson.

INTERNAL INTERNAL
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons