Annons

Arbetslösa studenter fick inte läsa klart

I höstas blev en grupp arbetslösa uppmanade av arbetsförmedlingen att börja studera på Östra Grevie folkhögskola. Nu tvingas de sluta, vissa bara med några timmars varsel.
Trelleborg • Publicerad 10 april 2003
Roland Ljung är besviken. BILD: TOMAS NYBERG
Roland Ljung är besviken. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Anledningen är att arbetsförmedlingen har handlat upp en annan kurs där platserna behöver fyllas. - Det känns som att bli föst fram och tillbaka. Det är frustrerande att bli behandlad så när man har jobbat i många år, tycker Roland Ljung. Han var en av de 20 arbetslösa som började på Östra Grevie i januari för att läsa en orienteringskurs som skulle ge läslust och locka till att gå vidare och läsa in gymnasiekompetens. Kursen finansierades inom ramen för regeringens SAGA-program, där folkhögskolor får pengar för att ordna förberedande kurser inför kompletterande gymnasiestudier. - Vi trivs väldigt bra på Östra Grevie. Här har vi läst kärnämnen och dessutom fått prova på olika estetiska ämnen som finns här. Även de som var skeptiska i början är mycket positiva nu. Folkhögskolans studiesätt är mycket trevligt och lärarna är bra, säger Roland Ljung. Kursen skulle ha varat till den 13 april, men gruppen blev lovad förlängning till den 27 maj. Nu blir det inte så. På onsdagen blev gruppen inkallad till Arbetsförmedlingens handläggare, en och en. Tio stycken får gå kvar tiden ut. Roland Ljung och tre andra måste sluta om två veckor för att i stället börja på Yrkestrappan i Trelleborg, en utbildning som arbetsförmedlingen nyligen köpt in av Lernia. Fyra av hans kurskamrater tvingas flytta omedelbart.   De som ska flytta har blivit informerade om att Yrkestrappan är en kurs som kombinerar teoretiska kurser med jobbsökning. De har fått information om att Yrkestrappan har hjälp 60 procent av dem som går där att hitta ett jobb. Roland Ljung förklarar att han inte vänder sig mot kursen som sådan. - Kanske det är det bra på det nya stället också, det handlar inte om det. Man vill ju gärna få en chans att avsluta det man har påbörjat.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons