Arbetsförmedlingens reformering nödvändig
Januariavtalet som innehöll en grundlig reformering av Arbetsförmedlingen får inte tappa i tempo på grund av Coronapandemin, det är extra viktigt när många människor kommer att stå utan arbete.
Kompetensbristen har för de små och medelstora företagen varit det största hindret för att utveckla sin verksamhet ytterligare. En av anledningarna var att Arbetsförmedlingen inte klarade av att tillgodose de krav och behov som en arbetsgivare på en modern arbetsmarknad efterfrågar. De små och medelstora företagen i vårt land är de som skapar fyra av fem nya arbeten och betyder således mycket för samhällsekonomin.
Arbetsförmedlingen besitter resurser med närmare 80 miljarder i budgeten och med cirka 14 000 anställda. Dock har man en mycket låg andel av förmedlade arbeten per anställd och detta kan bli mycket mer effektivt. Kompletterande med privata företag så kommer man att kunna matcha arbetsgivare till arbetstagare och på vilket sätt arbetstagaren behöver utbildas. I en granskningsrapport från Riksrevisionen den 26 maj 2020 så har Arbetsförmedlingens tjänst med matchning där den arbetssökande själv väljer leverantör haft relativt goda resultat. Riksrevisionen rekommenderar att detta arbetet underlättas ytterligare för de arbetssökande.
I SVT:s Aktuellt den 5 maj uppmärksammades Coronapandemin och att den säsongsmässiga arbetskraftsinvandringen från tidigare östländer inte kommer fram som det ser ut nu. I inslaget så intervjuades en lantbrukare som vittnade om att svenska ungdomar eller arbetslösa inte har den arbetsmoral som bärplockning kräver, och de dyker inte upp på jobbet om vädret är besvärligt.
Denna brist på engagemang, ork och lojalitet är något som företrädare för det gröna näringslivet bör ta till sig och arbeta för att göra branschen attraktiv och populär. Branschen får tänka på hur man pratar samt marknadsför sin egen verksamhet och jobb på ett positivt sätt. Vid en jämförelse med vård och omsorgsarbetet i vårt land så finns det närmare sjuttiotusen som fötts i ett annat land och gör en stor insats inom denna sektor. De är nu helt nödvändiga för att klara kampen mot Coronapandemin.
Vård och omsorgsprogrammet har varit en stimulerande utbildningssektor för denna grupp och här kan det gröna näringslivet säkert hitta inspiration och utveckling för att utveckla sin bransch.
Enligt lagen skall en arbetslös aktivt söka lämpliga arbeten för att få arbetslöshets-ersättning. Om man inte gör detta så skall denna ersättning dras in. Det är märkligt att lagen finns i teorin och inte med nödvändighet behöver följas. Det är i ett läge när myndigheterna bedömer att arbetslösheten kommer att stiga till 11 % i sommar eller enligt de mörkaste prognoser kan den hamna på 13,5 %.
Att dela ut statliga pengar utan krav på motprestation har blivit en lätt modell för myndigheter och politiker. Inom de gröna näringarna och inom välfärdssektorn finns egentligen arbetsuppgifter för fler människor. Med arbete så får man inkomst och det ger också träning och är helt ofarligt och lika nyttigt som motsvarande mot avgift som man betalar till gymmet.
Arbete skapar välstånd för den enskilde samt landet. En stor arbetslöshet innebär en mindre arbetsstyrka som skall försörja en allt större del av befolkningen.
Tommy Bengtsson, Beddingestrand