Annons

Arbetsbrist för bibliotekschefen

Kulturnämnden i Trelleborg kritiseras hårt av den fackförbundet Ledarna.
Trelleborg • Publicerad 27 mars 2007

- Jag har talat med många kollegor och det är ingen som hört talas om något liknande. Att försöka tvinga någon som inte vill att vara chef är helt orimligt, säger Michael Jensen, ombudsman på Ledarna i södra Skåne.

Historien om bibliotekschefen Christian Gisselquists halvtidspensionering leder nu till MBL-förhandling om arbetsbrist, eftersom den tjänst som han skulle ha fått har dragits in av ekonomiska skäl.

Annons

Om den tjänsten inte finns kvar så återstår troligen bara en tjänst som bibliotekschef på halvtid för Christian Gisselquist, en tjänst som han inte vill ha.

- Jag har uppfattat att det inte finns något meningsmotsättning mellan oss och kommunens tjänstemän om att det finns ett avtal om en ny tjänst som kulturstrateg för Christian Gisselquist, säger Michael Jensen. Jag menar att det är ett bra avtal som gynnar Christian Gisselquist, kulturförvaltningen, den nye bibliotekschefen och inte minst personalen på biblioteket.

Michael Jensen tycker det är helt fel att försöka tvinga Christian Gisselquist kvar som chef, mot hans vilja.

- En chefs största uppgift är att motivera personalen. Hur skulle han kunna göra det om han inte själv är motiverad? Vi ifrågasätter starkt hur man hanterar chefsfrågorna inom kulturnämnden i Trelleborgs kommun.

Rolf Persson (spi), ordförande i kulturnämnden sedan årsskiftet menar att det aldrig fattats något beslut i den gamla nämnden om att tillsätta någon ny tjänst för Christian Gisselquist.

- Nämnden fattade i december enbart beslut om att påbörja rekryteringen av en ny bibliotekschef, säger han. Och där missade man också MBL-förhandlingarna innan man fattade beslut om det.

Rolf Persson håller inte med Michael Jensen om att det inte skulle fungera med att ha Christian Gisselquist kvar som bibliotekschef på halvtid.

- Det är ju en ganska liten verksamhet, säger han. Skillnad vore det om det fanns hundratals anställda, men nu rör det sig om cirka 25. Vi vill inte hindra Christian Gisselquist från att gå ner på halvtid och vi vill gärna ha kvar honom som bibliotekschef.

Däremot menar Rolf Persson att det inte finns ekonomiskt utrymme för den nya tjänsten som kulturstrateg.

En MBL-förhandling ska hållas i början av april. Enligt personalchefen på Trelleborgs kommun Magnus Dahlberg kan det leda till en utredning om omplacering av Christian Gisselquist.

Annons

Kulturchefen i Trelleborgs kommun Jörgen Flink vill inte kommentera frågan.

- Jag är förvånad över att man bryter överenskommelser på det här sättet, säger huvudpersonen själv Christian Gisselquist.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons