Annons

Arbetare utnyttjas inför julhandeln

Utländsk arbetskraft slavar i Trelleborg för åtta kronor i timmen med att binda julkransar. Det säger två kvinnor som Allehanda talat med. Men arbetsgivaren hävdar att allt bara är lögn.
Trelleborg • Publicerad 15 december 2004

I en träbarack utanför Trelleborg har sedan mitten av november tio kvinnor och en man, de flesta från Polen, suttit och bundit kransar till det svenska allhelgona- och julfirandet. Lön: Mellan åtta och tio kronor i timmen.

Allehanda har varit i kontakt med två kvinnor som varken accepterade den låga lönen eller de usla boendeförhållanden som erbjöds utan i stället återvände till Polen efter en kort tids arbete. (Läs om kvinnornas upplevelser i artikeln nedan).

Annons

En av kvinnorna berättar för TA att hon på en timme kunde göra tre kransar. Det blir en arbetskostnad på omkring tre kronor per krans. Då har man inte räknat in kostnader för råvarorna. Ute i handeln kostar en julkrans mellan 60 och 150 kronor. Kvinnorna arbetade och bodde på en fastighet strax utanför Trelleborg. Allehanda har försökt spåra vem som ansvarar för verksamheten och som varit arbetsgivare åt kvinnorna. Fastigheten i fråga ägs av ett par men de som ansvarar för binderiarbetet hyr in sig på den aktuella fastigheten. När Allehanda konfronterar mannen som är ansvarig för verksamheten med kvinnornas vittnesmål hävdar han att de ljuger.

– Det är rena nysen. Vi har inte utnyttjat människor på något sätt. Det finns inget i deras berättelser som stämmer, säger mannen till Allehanda.

Mannen bekräftar att han och hans fru hyrt in sig i den aktuella fastigheten och att de haft anställda från olika länder som jobbat åt dem med att göra buketter och binda kransar. Hjälpen har de tagit in för att de själva varit sjuka.

Mannen säger att det rör sig om två-tre personer som arbetat för dem. Det skall alltså inte ha handlat om elva arbetare som Allehanda har uppgift om och arbetarna ska dessutom ha fått betydligt mer betalt.

– De har jobbat på ackord. Vissa har provat och inte klarat det. Men de som har varit och jobbat här har tjänat 50–70 kronor i timmen, säger mannen.

Frun ska ha skött verksamheten på plats och, enligt uppgifter till Allehanda, sett till att arbetarna jobbade från tidig morgon till sen kväll. Dessutom ska de som jobbade inte ha fått visa sig ute.

– Aldrig i livet att det har gått till på det sättet. Min fru har bara varit där någon enstaka gång. Att arbeta långda dagar är deras eget påhitt för att tjäna så mycket pengar som möjligt så länge de var där, säger mannen.

Mannen hävdar att ingen har hållit koll överhuvudtaget på vilka tider som arbetarna jobbat eftersom de haft ackord för att göra ett visst arbete. Arbetstiden ska de ha styrt över själva.

Enligt mannen bodde arbetarna i fina husvagnar som stod uppställda på fastigheten, en av dem nästan ny. Och de ska ha haft tillgång till kök, dusch och toalett. Verksamheten ska ha avslutas förra veckan.

– Vi håller på att packa ihop och städa ur lokalen nu, säger mannen.

Annons

Han anser att kvinnorna borde vända sig direkt till honom om de har några klagomål.

– Har de några krav tycker jag de kan ha modet att vända sig direkt till oss. Det ska vi rätta till på ett sätt som är rimligt. Vill de göra en regelrätt anmälan får de vända sig till min advokat, säger mannen.

Mannen uppger att det inte finns något företag genom vilket paret bedriver sin verksamhet. Allehanda har hitta en enskild firma som mannen driver men han är dock inte registrerad som arbetsgivare. Det betyder att han inte betalt in arbetsgivareavgifter och sociala avgifter. Inte heller för de arbetare han haft jobbandes för sig utanför Trelleborg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons