Annons

Är Victor Anderslövs nästa skrivtalang?

Victor satsar på att bli författare
Trelleborg • Publicerad 13 oktober 2006
Victor Olivius Bild: Claes Nyberg
Victor Olivius Bild: Claes NybergFoto: 

Victor Olivius är en trettonårig kille från Anderslöv som älskar att skriva.

– Från tvåan till femman skrev jag mest dikter, men efter femman så skriver jag noveller, berättar Victor.

Annons

Det var ett arbete i femman som fick Victor så intresserad av att skriva noveller.

– Alla i klassen skulle skriva en tre till fyra sidor lång berättelse om pirater och sjörövare och det tyckte jag var jättekul samtidigt som min lärare tyckte att mitt arbete blev jättebra.

Om Victor är riktigt inspirerad tar det inte lång tid innan en berättelse är färdig. Ibland tar det bara två, tre dagar från att han får en idé till att en färdig historia finns nedskriven. Hans berättelser brukar vara ungefär sex, sju sidor lång men den längsta har varit tolv, tretton sidor.

– Det är kul att se när allting är färdigt. Från ett tomt papper har det blivit en hel berättelse!

Det är inte alltid som skolarbetet är lika roligt som att skriva egna saker för Victor.

– Jag blir inte lika inspirerad när det är andra personer som bestämmer vad jag ska skriva om. Men mina lärare brukar tycka om det jag skriver. I sexan när hela klassen hade skrivit varsin berättelse så sa läraren att "här i klassen är det tre personer som skriver som riktiga författare!", berättar Victor.

– Jag brukar visa mina historier för mamma och hennes pojkvän. Ibland är det någon av mina kompisar som också vill läsa något jag har skrivit, och de brukar tycka om det.

– I somras var jag på en skrivarkurs på Stadsbiblioteket i Malmö. Där var jag två timmar om dagen i fem dagar och lärde mig att skriva bättre. Vi fick lära oss om hur man kunde uttrycka saker olika, till exempel "han äter ett äpple" kan man skriva på flera sätt.

Det viktigaste när man skriver en berättelse är att få läsaren att fastna, enligt Victor.

– Det får man genom att skriva en levande och intressant historia. Jag skriver för att få ur mig vad jag tycker, och om personerna som läser sedan gillar det så är det ett stort plus. Den berättelsen som jag har blivit mest nöjd med heter Cale. Ett liv i Paris. Den skrev jag i femman och är om ett helt vardagligt liv i Paris och en kille som ska hem till en tjej, förklarar Victor.

Annons

Att skriva är så klart inte det enda som händer i Victors liv. En gång i veckan dansar han hip-hop med två stycken kompisar.

– Vi ska uppträda på Trelleborgs 750-års jubileum nästa år.

I framtiden vill Victor bli författare men han har planerat något annat först.

– Det blir journalistutbildningen för mig!

Jeanette Larsson, prao

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons