Annons

Aq va väsen som talar till sinnena

På söndag är det vernissage för museets stora sommarsatsning Aq va väsen. Allehanda följde med på en förhandsvisning tillsammans med museichefen Ingela Jacobsson och formgivaren Ann Hingström.
Trelleborg • Publicerad 27 mars 2003
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

Turen startar i en tunnelliknande gång där fantasifigurer från vattnets värld lyser mellan de blåa tygsjoken. I olika rum utmed tunneln kommer publiken att få möta både mytologiska vattenväsen och moderna teman som berör olika aspekter av vårt förhållande till vatten. BILD:CLAES NYBERG Här finns en oljeskadad svan, som ska peka på miljöförstöringen av våra hav, och en video med formgivaren själv som smetat äckliga saker i ansiktet. - Jag vill visa att när vi förorenar vårt vatten slår det tillbaka mot oss själva, eftersom det är samma vatten som cirkulerar på vår jord, berättar Ann Hingström. I taket hänger påsar med en uppsjö olika saker i, "strandfynd" från Skateholm. - Det här hittades under en timme. Publiken kan få hämta ut det man kastat på stranden och slänga det i en riktig soptunna i stället, säger Ann Hingström. I ett annat rum luktar det tång och golvet är fyllt av sand. Här kan skolbarn ha picknick medan de diskuterar olika vattenteman, omgivna av sjöjungfrur och "strandvaskare", drunknade personer som aldrig begravts i vigd jord. Aq va väsen är en multimediautställning med både ljud, ljus, lukter, rök och text, formgiven av Stora Beddingebon Ann Hingström. - Informationen om lokala vattenväsen har jag hämtat från Olof Kristofferssons bok Sagor och sägner i Skytts härad. Föreningen Gamla Trelleborgs årsbok från 1962 har också varit till stor hjälp, berättar Ann Hingström. På andra våningen fortsätter vattentemat med en utställning som behandlar Trelleborgarnas förhållande till vatten förr i tiden fram till i dag. Det är Per Grönlund och Bert Nilsson, medlemmar i Trelleborgs Sjöfartsmuseum, som satt samman utställningen. Här kan man lära sig allt vad en fiskarhustru skulle kunna och hur man "röjtar bonngarn" och "runsar fisk". Vykort från gamla Smyge varvas med bilder från Badhuset och foton av "prångare", fiskhandlare. - Vi har lånat bilder från kommunens rika bildarkiv och från många äldre människor i Smyge, berättar Per Grönlund. Flera utställningar på temat är på gång i museets lokaler. I juni öppnar en utställning om Trelleborgs vatten, gjord av de kommunala förvaltningarna. Dessutom visas en utställning som handlar om vår grannstad på andra sidan vattnet, Stralsund.

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons