Annons

Antonia från Trelleborg vann dator

Antonia Pesevska som går i nian på Vannhögskolan i Trelleborg blev en av tre som vann en landsomfattande uppsatstävling anordnad av Jensen-gymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 18 januari 2007
Antonia Pesevska som går i nian på Vannhögskolan i Trelleborg fick på torsdagskvällen ta emot en bärbar datori pris som en av tre pristagare i en riksomfattande uppsatstävling.Bild: Tomas Nyberg
Antonia Pesevska som går i nian på Vannhögskolan i Trelleborg fick på torsdagskvällen ta emot en bärbar datori pris som en av tre pristagare i en riksomfattande uppsatstävling.Bild: Tomas NybergFoto:  

Priset, en bärbar dator, fick hon ta emot i samband med en föreläsning på Börshuset i Malmö på torsdagskvällen.

- Jag hittade tävlingen på deras hemsida på internet och skickade in min uppsats som blev en av de tre som vann, berättar Antonia Pesevska som planerar att gå på samhällsekonomiskt program på Jensen-gymnasiet i Malmö.

Annons

Uppsatsen handlar om hur Antonia tycker att världens bästa gymnasium ska se ut. Hon tycker bland annat att personalen ska brinna för att arbeta med ungdomar, att de ska vara rättvisa och ha ett ungdomligt sinne. En trevlig studiemiljö och mentorer är annat hon tycker är viktigt. Mobbning får inte finnas men gärna gemensamma aktiviteter för de nya eleverna, till exempel camping eller vandrarhemsvistelse.

Hon har valt att gå på Jensen-gymnasiet eftersom hon tycker att det verkar pass henne bra.

- Det är mycket målinriktat. Och så går man korta dagar, varannan vecka på förmiddagen och varannan på eftermiddagen, berättar hon. Då får man mer tid med fritidsintressen.

Trots de korta dagarna får skolan ihop tillräckligt antal timmar per läsår, eftersom man inte har några håltimmar och har studiedagar och konferenser på lov bland annat.

Fritiden ägnar Antonia bland annat åt fotboll.

- Tidigare red jag också, men det har jag tvingats sluta med på grund av ryggproblem, säger hon.

I samband med prisutdelningen på Börshuset i Malmö hålls också en föreläsning.

- Det är Ola Skinnarmo som berättar om sina äventyr, säger Antonia.

Vilken yrkesbana Antonia ska satsa på känner hon sig fortfarande osäker på.

- Kanske advokat, säger hon. Men min gymnasieutbildning är bred och gör att jag kan välja på mycket.

Annons

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

Fotnot. Här nedanför publiceras hela Antonia Pesevskas vinnande uppsats.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons